close
България

Жълт код за силен вятър днес

vqtyr

Жълт код за силен вятър бе издаден за понеделник за 19 области в страната. Поривът на вятъра ще достига до 19-24 метра в секунда. Предупреждението е издадено за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Велико Търново, Габрово, Ловеч, София Област, София, Перник, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Хасково, Кърджали.

През следващото денонощие облачността ще бъде променлива, по-значителна главно над източната половина на страната и на отделни места там ще превали слаб дъжд, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Вятърът ще бъде умерен и временно силен от запад-северозапад. Преобладаващите минимални температури ще са между 3° и 8°, в София – около 4°, максималните ще са между 10° и 15°, в София – около 10°.

Над Черноморието облачността ще бъде значителна и на места ще превали слаб дъжд. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад, който за кратко ще се ориентира от север. Максималните температури ще са 10°-14°, температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Над планините облачността ще бъде променлива, по-често значителна и на отделни места над около 1500 метра ще превали слаб сняг. В масивите в Източна България – слаб дъжд. Ще духа силен, временно бурен вятър от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 4°, на 2000 метра – около минус 3°.