close
България

Забраниха брането на 24 билки

bilki

Общо 24 вида билки са забранени за бране в България. Валериана, бял риган и мечо грозде са сред забранените за събиране лечебни растения. Те не могат да бъдат събирани от естествените им находища в цялата страна.

Изключение правят количествата за лични нужди, напомнят екоекспертите от Националната служба за защита на природата към МОСВ.

Съобщението е във връзка с предстоящия празник Еньовден.

От екоминистерството изтъкват, че билките са природен ресурс, който не е неизчерпаем и затова използването му е обект на регулации от няколко закона.

Ежегодно министърът на околната среда със заповед определя допустимите за събиране количества билки от естествените находища, извън територията на националните паркове.

За тази година със заповед на министъра на околната среда и водите се забранява събирането на 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна

Билките, които попадат под забраната са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин и др.

На територията на ялата страна е забранен за бране мурсалският чай, за него забраната важи дори за количества за лични нужди.

От министерството напомнят още, че брането на билки, трябва да се извършва в сухо и слънчево време сутрин, след вдигане на росата. Растения се режат с нож или ножица, без да се изкореняват и увреждат.