close
Свят

Забраняват ментоловите цигари в целия ЕС

cigari

От днес влиза в сила забрана за цялата територия на Европейския съюз за продажба ментолови цигари, съобщи ДПА.

Забраната е част от регулацииите от Директивата за тютюневите изделия на ЕС, която беше приета през 2014 г. След редица тежки преговори и много сериозен отпор от тютюневия бранш, включително оспорвана и в съда, тя беше наложена в крайна сметка през 2016 г., но с гратисен период за ментоловите цигари. Сега този гратисен период вече приключва.

В директивата, освен забрана за ментоловите цигари, се включва още и изискване 65% от опаковката на на цигари и тютюневи изделия да бъде заета от послание срещу тютюнопушенето – предупреждения за вредата от него и въздействащи фотоилюстрации.

Идеята е по този начин да се намали делът на пушачите сред по-младите хора в страните членки на ЕС. Именно това е и причината да се наложи бан над ментоловите цигари.

Според проучване от 2019 г. на Медицинския университет на Южна Каролина в САЩ ментоловите тютюневи изделия са в пъти по-трудни за отказване от пушачите.

Редица здравни експерти излязоха с позиция по темата, твърдейки че тютюните с ментолов аромат може да са дори по-опасни от обикновените цигари, тъй като при ароматизираните тютюни пушачът вдишва по-голямо количество никотин и въглероден монооксид.