close
България

Задължават аптеките да дават нощни дежурства

apteka

Аптеките ще трябва да дават нощни дежурства по график, изготвен от РЗИ. Ако откажат, ще бъдат глобявани. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, предложени от Министерство на здравеопазването. Целта е да се осигури денонощен достъп до лекарства за гражданите, е записано в мотивите на МЗ.

Нощни дежурства ще се дават от фармацевтите в административния център на областта. Графикът ще е задължителен и за неспазването му ще бъдат налагани санкции, пише в законопроекта.

Мерките не създават административни ограничения, нито водят до намеса в свободната конкурентна среда, в която се осъществява дейността на аптеките, смятат от МЗ. Освен това започва изготвянето на Националната аптечна карта, за която отдавна настояват от Българския фармацевтичен съюз, съобщава clinica.bg.

Тя ще даде възможност да се установи достъпът на населението до аптеки, като се вземе предвид тяхното териториално разпределение, според демографската структура на населението и дейностите, които те извършват.

Ще се направи оценка и на потребностите от магистърфармацевти, които работят в аптеките. Целта на предложението е да се стимулират действащите аптеки да разширят дейността си в населени места, в които има недостиг.

Разкриването на втори и следващ адрес ще изисква по-малки инвестиции и по-малко разходи, тъй като административната процедура е максимално улеснена, подчертават от ведомството. Няма да се изисква на втория адрес да работят магистър-фармацевти на пълен работен ден, а ще се допуска работното време да бъде не по-малко от два дни седмично по 4 часа.