close
България

Започва регистрацията на заявления за прием на учениците в първи клас в Сливенско

parvoklasnik-uchenik

На 26 май 2017 г. ще започне регистрацията на заявления в електронната система за прием  на учениците от първи клас в училищата на територията на Община Сливен за учебната 2017/ 2018 година. Родителите нагледно могат да се запознаят с начина на регистрацията в специализирания сайт за прием /ръководство за родители/ от следния линк: http://www.sliven.bg/index.csp?f=announ23032017 .

На 22 май електронната страница ще бъде достъпна чрез банер от официалния сайт на Община Сливен, като модулът за регистрация на заявления за участие в приема ще бъде активиран на 26 май.

В сайта за прием родителите ще могат да намерят информация за районите на училищата в Сливен, за графика на дейностите по приема, за броя на свободните места.

Съгласно приетата от Общинския съвет  Наредба за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на община Сливен, приемът се осъществява чрез централизирано електронно класиране. Освен по електронен път, родителите ще могат да подадат своите заявления и на място в училището, за което ще кандидатстват по първо желание.

Припомняме, че в заявлението за прием могат да се посочат до три желания, като не се изисква посочените училища да бъдат в един и същи район. Подробна информация за критериите, районите и начина на прием може да се намери в Наредбата от следния линк:

http://www.obs.sliven.bg/uploads/files/naredbi/NPU1KOU_2017_03_30.pdf

В съответствие с утвърдения график за прием, в периода 26 май – 30 юни ще бъдат извършени три класирания. Ако след последното класиране има все още свободни места в училищата, може да се извършат и допълнителни извънредни класирания. Информация за това родителите ще могат да намерят в раздел Новини на специализирания сайт за прием.

Важно е родителите да знаят, че при класирането на децата няма да се има предвид регистрационния номер, датата и часа на регистрация, а при равни условия децата ще се класират на случаен принцип.

Приемът в подготвителните групи към училищата ще се извърши в отделно класиране, информация за което ще бъде обявена допълнително, отново в раздел Новини на специализирания сайт за прием.