close
България

Започна ремонт на покрива на бившата „Популярна банка“ в Сливен

populiarna_banka

Започна ремонт на покрива на сградата на бившата ,,Популярна банка” в Сливен, която е със статут на архитектурно-строителен паметник на културата от местно значение. Повече от 10 години не се използва и поддържа. Ремонтът е авариен и се извършва с цел да се запази сградата от по-голямо разрушение. Той включва подмяна на елементи на главните носещи конструкции, изцяло нови ребра, дъсчена обшивка и керемиди.

Решението е взето след констатация на комисия, назначена със заповед на кмета Стефан Радев, която да установи състоянието на обекта и необходимите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни работи. В комисията бяха включени представители на Регионалния инспекторат по опазване на културното наследство, представители на Националния институт за недвижимо културно наследство, на Регионалната дирекция за национален строителен контрол и служители на Общинска администрация.

Сградата е със стоманобетонова конструкция от плочи, греди и колони, тухлени зидове на етажите и каменни зидове в сутерените. Покривната конструкция е дървена, почти напълно разрушена. Пространството под покрива е недостъпно, защото дървената стълба, водеща до него, е разрушена. Дъждовните води не се отвеждат заради липсващи улуци и казанчета, което е довело до разрушаване на покривната конструкция. При дъжд се наводняват етажите и се уврежда сградата. Липсата на стопанисване и атмосферното влияние на времето са причина за започналите процеси на разрушаване.