close
България

Започна съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято“

samolet-С-27J

Съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято” се провежда от 10 до 21 юли 2018 г. в района на военно формирование 32040 – Крумово. От българска страна в летателната тренировка ще вземат участие личен състав и авиационна техника от 24-та авиационна база и 3-та авиационна база – Граф Игнатиево, личен състав от 68-ма бригада „Специални сили”, представители на база за командване, управление и наблюдение (КУН) и сили и средства от Зенитно-ракетни войски – военно формирование 36 150 – Стара Загора.

По време на съвместната българо-американска подготовка са планирани за изпълнение следните задачи: тактически полети на малка височина, превоз на войски и товари, тактически въздушен десант, визуално въздушно разузнаване, парашутни скокове, медицинска евакуация, зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана, включващо наземни средства и изтребители, тактически прехват на малоскоростна цел на малка височина и бойно търсене и спасяване съвместно със силите за специални операции и др. Задачите ще се изпълняват от основно летище Пловдив, а като тактическо летище за излитане, кацане и десантиране на товари ще се използва Чешнегирово.

Основните цели на участието на българските Военновъздушни сили (ВВС) в съвместната подготовка са повишаване на оперативната съвместимост между екипажите в състава на международни оперативни сили, отработване на процедурите за изпълнение на елементи свързани с бойното използване на самолет С-27J, повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от зенитно-ракетни войски, усъвършенстване на способностите на ръководителите на полети и усъвършенстване на процедурите на ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна домакин.