close
България

Започна третият пленер на виното

pl1

Третият пленер на виното започна снощи в Сливен. В Етнографски комплекс „Хаджиданчови къщи” отново се събраха известни сливенски художници – майстори на четката и ценители на доброто вино, за да поставят началото на вече традиционния пленер. Тази година в него се включват творците Кунчо Кунчев, Димитър Михалев, Антон Кънчев, Пеньо Иванов, Веселин Дамянов-Вес, Йордана Кунчева, Димитър Кавръков, Петър Кайраков, Дора Куршумова, Веселин Сарачев и Татяна Манзюк.

Пленерът бе открит със стихотворението „Язовир”, изрецитирано от Петър Кайраков, който сподели пред присъстващите, че го помни от 11-годишен. След това Кунчо Кунчев, любимец на учениците от Художествената гимназия заради веселия си нрав, вдигна градуса на настроението като разказа виц за един басейн, едни красиви жени, една кофа и… един крокодил. След това, в шеги, закачки и спомени за миналите пленери, творците набелязаха идеите си за третия пленер на виното.

„Преди три години тук ни събра идеята да сътворим нещо красиво с приятелите, да се позабавляваме заедно, каза Антон Кънчев. Първата година рисувахме с вино. Втората година изрисувахме бъчви и кутии за вино. Сега ви предлагам ново предизвикателство: приготвихме големи тъмни бутилки за вино, а всеки от нас, без ограничение в темата, може да направи рисунки за тях върху акварелна хартия. Има и по-малки бутилки, които също могат да се украсят. Идеята ни е бутилката да влезе в ролята на статив. Отделно от това сме приготвили и дъна от стари бъчви с история и дъски от бъчви, върху които да се рисува”.

Някои от творците още след откриването споделиха идеите, по които ще работят по време на пленера. Така например, Дора Куршумова сподели, че ще нарисува мотиви от котленски килими върху дъска от бъчва, Йордана Кунчева ще рисува върху бутилка, Веселин Дамянов-Вес и Антон Кънчев – върху дъно от бъчва и върху бутилка, а Пеньо Иванов ще направи специална композиция от изрисувани дъски. Изложба с готовите творби ще бъде открита на 4 август.

Идеята за пленера на виното е на Антон Кънчев, представител на фондация „13 века България”, и на председателя на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова. Вече трета година културното събитие се осъществява с приятелската подкрепа на винарска изба „Афузови”.

Пленерът на виното е част от инициативата „Творческо лято 2017”, част от основната програма на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.