close
България

Започна шестият София филм фест в Сливен

DSC_0872

Зала „Сливен“ за поредна година е домакин на София филм фест. Тази вечер кметът Стефан Радев даде старт на шестото издание на фестивала, който започна с лентата „Ирина“ на младата режисьорка Надежда Косева.

„Радвам се, че нашият град отново е домакин на София филм фест, радвам се, че ще можем да подарим много приятни мигове и емоции на нашите съграждани. Още по-радостен съм, че започваме с български филм – „Ирина“ на младата режисьорка Надежда Косева. Пожелавам на всички много положителни емоции, много заряд от лентите, с които ще се срещнете. На добър час на София филм фест“, каза в приветствието си кметът Радев.

Самата Надежда Косева също присъства на събитието. Тя благодари на всички присъстващи и сподели, че след прожекцията остава сред гостите за събеседване с тях.

„Благодаря ви, че сте тук, благодаря на общината, че това събитие го има. Важно е да се подкрепя българската култура“, посочи от своя страна авторът на „Ирина“.

„Благодаря на подкрепата на общините, благодаря на Община Сливен, че св ключиха в тази кауза, която вече десета година екипът на София филм фест разпростира“, коментира на свой ред Светлана Дамянова, която е PR на кино фестивала.

Тази вечер продължава с емоционалната творба на Паоло Вирдзи „Лудетини“. Зрителите ще се срещнат с две дами, настанени в психиатрична клиника в Тоскана. Животът ги събира по случайност, но те не се поколебават да грабнат шанса да избягат заедно и се оказват в приключение, което ще промени съдбата им завинаги.

Във вторник в 18.00 часа следва прожекцията на още едно българско заглавие – „Жажда“ на режисьора Светла Цоцоркова, с участието на Васил Михайлов и Ивайло Христов.

Майката, бащата и 16-годишният им син живеят на хълм в края на селото. Перат чаршафи от хотелите. Водата спира непрекъснато. Пристигат двама сондьори – баща и дъщеря, които трябва да разрешат проблема. Хармоничният свят на семейството се разбива. Всеки обича и ненавижда всеки. Жаждата за любов е толкова голяма, че само смъртта може да я утоли.

В 20.00 часа е предвидена премиерата в Сливен на най-новата творба на Аличе Рорвахер – „Щастливият Лазаро“.

Филмът е разказ за срещата между Лазаро – млад селянин с добро сърце, когото често погрешно смятат за глупак и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Животът в тяхното изолирано градче Инвиолата е подвластен на ужасната маркиза Алфонсина де Луна – цигарената кралица. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Този странен и нетипичен съюз е шанс за Лазаро и се превръща в толкова ценно приятелство, че ще го накара действително да търси Танкреди. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят.

На 22 май очаквайте силен финал на шестото издание на „София филм фест в Сливен“. В 19.00 часа започва прожекцията на носителя на „Златна Палма“ от КАН ’18 – „Джебчии“. Режисьор на творбата е японският майстор на киноразказа Хирокадзу Корееда.

След една от специалните си акции из магазините, Осаму и неговият син откриват малко момиченце, зъзнещо в студа. Първоначално жената на Осаму отказва да приюти момиченцето, но се съгласява да се грижи за малката, след като разбира с какви трудности се сблъсква ежедневно. Въпреки че семейството е бедно и едва изкарва пари за прехраната си чрез дребни кражби, то е щастливо заедно, докато един неочакван инцидент не разкрива тайни, които ще подложат на изпитание семейните връзки.

Лентите ще бъдат прожектирани в зала „Сливен“, а входът е напълно безплатен. Събитието е в партньорство с Община Сливен и с подкрепата на Националния Филмов Център, както и веригата киносалони Europa Cinemas.

„София Филм Фест в Сливен” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас, Пловдив и Варна, регионалните издания в над 20 града, сред които и Сливен, които бяха реализирани през последните години като част от международния проект „Операция Кино”.