close
България

Заря, лазерно шоу и народни ритми в Нова Загора

DSC03994

Кулминацията на културната програма, посветена на Празника на Нова Загора – 14 октомври, Петковден достигна своя връх в топлата есенна вечер. Тази година ръководството на Общината беше заложило на множество приятни изненади, които задоволиха и най-изисканите вкусове на малки и големи.

В 17.30 ч. жители и гости в централната пешеходна зона бяха изненадани от „фееричните гигантски пеперуди“, в които с лекота се превърнаха девойките от шоуто „Огън и лед“. Високи повече от три метра, те очароваха всички със своята грация и изящност. И макар, че атрактивните създания бяха предвидени повече за радост на най-малките, новозагорци и гости на града, силно впечатлени от необикновената феерия и спираща дъха красота, се стълпиха около колоритните ефирни грации, за да запечатат в снимки невероятната им красота.

В 18.30 ч. площадката пред НЧ „Диньо П. Сивков – 1870“ почерня от хора, в очакване на поредната изненада по случай празничния ден. Неповторимият звук на родопски чан и извивките на родопската гайда накараха всички да занемеят пред величествената красота на българския фолклор. На импровизираната сцена на стълбите пред читалището, с бурни аплодисменти, беше посрещнат славеят на Родопите, обичаният от всички народен певец Николай Славеев и Танцова формация „Пловдивъ“.

Фолклорните ритми и песни разгорещиха кръвта на присъстващите, които не чакаха покана и извиха невероятно пъстро хоро около шадраваните. Със своите изпълнения народният певец Николай Славеев разпали духовете и нажежи атмосферата до неузнаваемост. Повече от час хорото се люлееше неспирно, а на него се хващаха все нови и нови хоротрпци с разтуптени от игривата музика сърца.

В края на своето изпълнение гласовитият изпълнител получи красив букет с цветя от зам.-кмета Светла Стоянова, с благодарности за създадената празнична атмосфера. Последва поредната изненада на ръководството на общината, която остави без дъх и малки и големи. Уникалното лазерно шоу, една невероятна феерия от музика, багри и ефекти, накара всички да занемеят. За първи път новозагорци и жители на града имаха възможността да се потопят в магията на спиращото дъха светлинно шоу.

Пред впечатлените излезе голямата българска певица Славка Калчева. Тя успокои за малко темпото, за да повиши с нова сила градусите на емоциите с обичаните от всички нейни изпълнения. Почитателите й пяха заедно с нея в ритъма на песните, а хорото продължи да се люлее неспирно, набирайки все нови и нови сили. Повече от три часа еуфорията от пъстрата палитра от песни и танци не стихваше, а публиката искаше още и още.

Накрая поизморени, но безкрайно доволни и щастливи новозагорци, заедно със заместник-кмета Ивайло Енев, поднесоха цветя на обичаната изпълнителка с благодарности за незабравимата вечер.

Последваха няколко минути с бляскавото лазерно шоу, през които публиката успя да си поеме дъх, за да се наслади на „Черешката на тортата“ – изумително-сияйната 10 минутна заря под музиката на Чайковски, която освети грейналите от щастие лица и предизвика неистови възгласи на радост и бурни аплодисменти.

Празнуващите тръгнаха да се разотиват в топлата есенна вечер, заредени с емоции и приповдигнато настроение, доволни, че бяха част от невероятния концерт-спектакъл специален подарък за тях в празничния ден.

Снимки: Община Нова Загора