close
България

Засилен контрол на полицията в Сливен за гарантиране безопасността в празничните дни

odmvr-sliven

ОДМВР-Сливен и Районните полицейски  управления в областта, както всяка година,  са създали организация за засилено присъствие и контрол с цел недопускане нарушаването на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на коледните и новогодишни тържества.

Планирани са специализирани полицейски операции за контрол на питейните и увеселителните заведенията, за начина на охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; пожарната и аварийна обезопасеност на обектите; спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители и на забраните за продажба на алкохол на малолетни,  непълнолетни лица и на лица във видимо нетрезво състояние и за недопускане на  посетители с оръжие. Ще се следи за продажба на акцизни стоки без или с неистински бандерол.
Специализирани полицейски операции са предвидени и по обезпечаване безопасността на движение. Засилени проверки ще има в районите на заведения и на входно-изходните участъци в градовете и малките населени места за водачи, употребили алкохол. Ще се следи за спазване на скоростните  режими и системни проверки, както и  санкциониране на неправилно паркиралите край заведенията МПС, създаващи затруднения за движението и ограничаващи възможността за използване на евакуационните изходи.

Звената за контрол на общоопасните средства вече са започнали проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език.  Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват  или употребяват оръжие и пиротехнически изделия (включително самоделни),  в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места –  училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт –  включително и в новогодишната нощ.

Всички публични мероприятия в празничните дни  ще бъдат охранявани от полицейски служители.

Гражданите също могат да допринесат за спокойствието и сигурността през изпълнените с празнични събития последни дни от  годината. Не са необходими особени усилия, достатъчно е да проявяват предпазливост,  предвидливост и бдителност, за да избегнат рисковете от кражби на пари, ценности и имущество, като от жилищата, така и от личните автомобили.

ОДМВР-Сливен съветва гражданите да бъдат с повишено внимание по коледните и новогодишни празници

Почивните дни около Коледа и Нова година, предоставят възможности за пътуване в страната и чужбинаДобре е гражданите да  вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. Не е препоръчително споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора. Да се запази дискретност, относно предстоящите планове. Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване.

При продължително отсъствие е добре да се вземат мерки крадците да не намерят нищо ценно в домовете. В последните години предмет на кражба стават предимно оставените в жилищата пари, накити от благороден метал и техника. При напускане на дома за празниците парите и ценните вещи не бива да бъдат оставяни в жилището, без съответните мерки за сигурност.

Ако жилището ще е празно само за една нощ,  гражданите могат да оставят осветлението включено – тъмните прозорци са най-достъпният ориентир за апашите, че собствениците не са вкъщи. При отсъствие за  няколко дни всички врати и прозорци  трябва да бъдат грижливо  затворени.  И отново – в никакъв случай да не бъдат оставяни в дома големи суми пари и ценности!

„Моят дом е моята крепост”, но опазването му се осигурява само със съвместни усилия от страна на собствениците и от страна на полицията. Никога не бива да се оставят ключове от жилището на леснодостъпни места. Необходима е по – голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение.

Най-често се извършват кражби от апартаменти, в които има значително количество материални ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и ценности в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата. Доносниците на крадците са най-разнообразни. Затова гражданите трябва да внимават  кого и как пускат вкъщи.

Вилите, които сезонно биват обитавани от стопаните си или от техни гости, са друга атрактивна категория. Тук, характерно е, че те са по-отдалечени, нямат непосредствено близо съседи, намалява възможността престъпниците да бъдат заловени на място от по-рано прибрал се собственик.

Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, трябва да се обадите на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

Приоритет в работата на ОДМВР-Сливен е противодействието на престъпления от рода на джебчийските кражби и кражбата на вещи, оставени без надзор. С наближаващите Коледни и Новогодишни празници хората, заразени с настроение и празничен дух, стават малко по-непредпазливи. Купуването на подаръци е приятно занимание, което трябва да донесе радост на всички и затова е важно да се положат максимални усилия за превенцията на джебчийските кражби. Добре е да не се носят големи суми  пари, а  ако все пак се налага –  да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по време на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка.

При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки, достъпът до които е ограничен и са под денонощно видеонаблюдение. Така се намалява рискът от кражба на пари непосредствено след изтеглянето им или други възможни престъпления. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

Важна е предпазливостта и запазването на празничното настроение, което да не бъде помрачено от кражба на телефон, портмоне или чанта. Нека отговорно бъдат посрещнати празниците и освен в претъпкания магазин да пазим вещите си и в претъпканите паркинги за автомобили.

Лаптопи, мобилни телефони, чанти с документи, авто CD устройства, навигационни системи и други скъпи вещи, оставени на видно място в автомобили, представляват често „обект на желание” за практикуващите особен род професии.

Във връзка с наближаващите Коледни празници, традиционно свързани с пазаруване на различни скъпи вещи, не трябва да се забравя да се помисли за сигурността на автомобила, паркиране на колата на добре осветени, многолюдни места и винаги, при възможност, на охраняеми паркинги и гаражи.

В автомобила не се оставят на видно място скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други, видимо скъпи предмети. Обект на престъпления са и навигационните системи. Когато слизате от автомобила, вземат се.

Коледа е празник на светлите емоции, на топлината и уюта на дома, на споделените мигове, на радостта в очите на децата. Нека да добавим нотка отговорност, за да си осигурим спокойни празнични дни.

Весела Коледа и щастливо посрещане на Новата 2018-та година!!!