close
България

Засилен контрол на полицията в Сливен за гарантиране безопасността в празничните дни в края на годината

odmvr-sliven

В ОДМВР-Сливен е създадена организация с цел пътна безопасност и недопускане нарушаването на обществения ред

Празничните дни в края на годината са свързани с мерки и контрол, касаещи опазване на обществения ред, пътната безопасност и недопускане на инциденти при масово събиране на хора по време на новогодишните тържества.  Предвидени са специализирани полицейски операции за контрол на питейните и увеселителните заведенията, за начина на охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; пожарната и аварийна обезопасеност на обектите; спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители и на забраните за продажба на алкохол на малолетни,  непълнолетни лица и на лица във видимо нетрезво състояние и за недопускане на  посетители с оръжие.

Засилени проверки ще има в районите на заведения и на входно-изходните участъци в градовете и малките населени места за водачи, употребили алкохол. Ще се следи за спазване на скоростните  режими и състоянието на автомобилите за движение при зимни условия.

Засилено присъствие на екипи на „Пътна полиция” ще има в първия и последния ден от новогодишните празници, когато се очаква трафикът да бъде засилен. Предвидени са екипи на автомагистрала „Тракия”, по главените и второстепенни пътища в областта.  Контрол ще се осъществява и на входно-изходните пътни участъци в малките населени места, като ще се проверява главно за употреба на алкохол и упойващи вещества. Ще се следи за спазване на ограниченията, въведени от Агенция „Пътна инфраструктура”, за движението на товарни автомобили в дните 29 декември – 1 януари.

Звената за контрол на общоопасните средства продължават да извършват проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език.  Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват  или употребяват оръжие и пиротехнически изделия (включително самоделни),  в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места –  училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт –  включително и в новогодишната нощ.

Всички публични мероприятия в празничните дни  ще бъдат охранявани от полицейски служители.

Гражданите също могат да допринесат за спокойствието и сигурността през изпълнените с празнични събития последни дни от  годината. Не са необходими особени усилия, достатъчно е да проявяват предпазливост,  предвидливост и бдителност, за да избегнат рисковете от кражби на пари, ценности и имущество, като от жилищата, така и от личните автомобили.

ОДМВР-Сливен припомня на  гражданите да бъдат с повишено внимание по новогодишни празници

Посрещането на Новата година предоставя възможности за пътуване в страната и чужбинаДобре е гражданите да  вземат мерки за предпазване на жилището и ценните вещи преди заминаване. Не е препоръчително споделянето на намеренията за отсъствия от дома с широк кръг от хора. Да се запази дискретност, относно предстоящите планове. Не е желателно да споделяте плановете си за пътуване в социалните мрежи, както и да афиширате вашето отсъствие от дома. Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително. Децата също трябва да бъдат предупредени да не разказват за предстоящото пътуване.

При продължително отсъствие е добре да се вземат мерки крадците да не намерят нищо ценно в домовете.

Необходима е по – голяма бдителност, особено когато в близост до жилищните сгради бъдат забелязани непознати лица със съмнително поведение.

Ако бъдат забелязани съмнителни следи от взломяване или бъде усетено подобно намерение, трябва да се обадите на тел. 112. Съпричастността към съседите е много значима, защото никой не е застрахован.

Предвид джебчийските кражби е добре да не се носят големи суми  пари, а  ако все пак се налага –  да бъдат разделени на части и поставени на различни места. При разплащане на сметки, да не се отваря широко портмонето, за да не се изостря вниманието и интереса на джебчиите.

При попадане в навалица, чантите трябва да бъдат притиснати плътно до тялото, отпред, така че контролът над тях да е непрекъснат. Предпазливост е необходима и при пазаруване в магазините. Портфейлът или парите не бива да се оставят без надзор. Без значение дали е по време на пробване на дреха, хапване в заведение или просто почивка.

При ползване на банкомат, гражданите трябва да се уверят, че хората изчакващи зад тях нямат видимост към клавиатурата, на която набират пин-кода и задължително да закриват клавиатурата с ръка. Препоръчва се използването на банкомати, разположени вътре в сградите на банки, достъпът до които е ограничен и са под денонощно видеонаблюдение. Така се намалява рискът от кражба на пари непосредствено след изтеглянето им или други възможни престъпления. Важно е банковата карта и пин кодът да не се съхраняват на едно и също място.

В автомобила не се оставят на видно място скъпи вещи, кашони или опаковки. Крадците се чувстват задължени да проверят какво има вътре. Опасно е да се оставят в колата преносими компютри, мобилни телефони, дипломатически куфарчета, дамски чанти и всякакви други, видимо скъпи предмети. Обект на престъпления са и навигационните системи. Когато слизате от автомобила, вземат се.

Нека да добавим нотка отговорност, за да си осигурим спокойни празнични дни.

Весело посрещане  на Новата 2018-та година!!!