close
България

Засилен контрол на полицията в Сливен за гарантиране безопасността в празничните дни

kat-policiq

ОДМВР-Сливен и Районните полицейски  управления в областта  са създали организация за засилено присъствие и контрол с цел недопускане нарушаването на обществения ред на местата, свързани с масово събиране на хора по време на коледните и новогодишни тържества.

Планирани са специализирани полицейски операции за контрол на питейните и увеселителните заведенията, за начина на охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; пожарната и аварийна обезопасеност на обектите; спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители и на забраните за продажба на алкохол на малолетни,  непълнолетни лица и на лица във видимо нетрезво състояние и за недопускане на  посетители с оръжие. Ще се следи за продажба на акцизни стоки без или с неистински бандерол.
Специализирани полицейски операции са предвидени и по обезпечаване безопасността на движение. Засилени проверки ще има в районите на заведения и на входно-изходните участъци в градовете и селата за водачи употребили алкохол. Ще се следи за спазване на скоростните  режими и системни проверки, както и  санкциониране на неправилно паркиралите край заведенията МПС, създаващи затруднения за движението и ограничаващи възможността за използване на евакуационните изходи.

Звената за контрол на общоопасните средства вече са започнали проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език.  Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват  или употребяват оръжие и пиротехнически изделия (включително самоделни),  в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места –  училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт –  включително и в новогодишната нощ.

Всички публични мероприятия в празничните дни  ще бъдат охранявани от полицейски служители.

Гражданите също могат да допринесат за спокойствието и сигурността през изпълнения с празнични събития последен месец от годината. Не са необходими особени усилия, достатъчно е да проявяват предпазливост,  предвидливост и бдителност, за да избегнат рисковете от кражби на пари, ценности и имущество, като от жилищата, така и от личните автомобили.