close
LifeStyle

Защо не трябва да помагаме на децата с домашните

deca-domashni

Много родители са на мнение, че трябва да висят на главата на детето им докато си пише домашното. Оправданието им е, че така ще бъдат сигурни, че всичко е прилежно написано и изпълнено.

Според Bright Side обаче не бива да правим това и дори са дали три основателни причини.

Липса на мотивация
Когато отделяме твърде много време, за да помагаме на детето да учи намаляваме мотивацията му. Това се случва, защото съзнателно или не контролираме целия процес, което обезкуражава малчуганите.

Ако има задача, с която то не може да се справи, това не означава, че трябва да я направим вместо него. Това, което трябва да направим е да му обясним задачата подробно колкото пъти е необходимо.

Липса на отговорност
Всичко, което казахме по-горе, води освен до липса на мотивация, но и до липса на отговорност. Когато ги притискаме и правим нещата вместо тях, децата смятат, че всичко свързано с училище не е тяхна пряка отговорност.

Загуба на връзката
Всички тези неща могат да доведат до загуба на връзката ни с детето. Вместо това е добре да отделим време, което да прекараме с него и да обсъждаме всякакви теми, които са му интересни.

6 е хубава оценка, но това не означава, че не трябва да приемаме факта, че детето ни е изкарало по-малко, да го наказваме или порицаваме за това. Това ще доведе до изграждането на среда, в която то няма да се чувства обичано и подкрепяно. /lifestyle.bg