close
LifeStyle

За по-дълъг живот – шепа ядки дневно

qdki

За да се радваме на дълъг живот и добро здраве, следва да консумираме по малко ядки всеки ден.

Според данни на ново проучване, цитирано от puls.bg, ежедневната консумацията на шепа ядки, което е около 20 г, помага за намаляване на риска от развитие на редица заболявания – от рак до сърдечносъдови нарушения.

Консумацията на фъстъци и черупкови ядки, като лешници, орехи, бадеми и американски орехи, всеки ден може да намали риска от развитие на коронарна болест на сърцето с близо 30%, рискът от рак е с 15% по-малък, а опасността от преждевременно достигане до летален изход е намален с 22%.

Изследователите още свързват консумацията на ядки с понижения риск от фатален край, вследствие на респираторни заболявания и диабет, но към момента има по-малко данни относно тази връзка. Необходими са допълнителни проучвания.

За целите на настоящото проучване изследователите анализират данни от 29 други такива, проведено по цял свят. Те включват общо 819 000 участници, в това число и хиляди хора, страдащи от коронарна болест на сърцето, инсулт, сърдечносъдови заболявания и рак.

Изследователите поясняват, че голяма част от проучванията са насочени към изследване на сериозните заплахи за здравето, включително сърдечносъдовите заболявания, инсулт и рак, но в настоящето под внимание се взимат и други болести.

Установено е постоянно понижаване на риска от развитие на различни заболявания, което е силна индикация, че има реална връзка между консумацията на ядки и здравословното състояние.

Специалистите изтъкват, че ежедневната консумация на повече от 20 г ядки не води до по-големи ползи за здравето.

Данните от проучването са поместени на страниците на BMC Medicine.