close
LifeStyle

Здравословните ползи от консумацията на ягоди

qgodi

Ето кои са здравословните ползи от консумацията на ягоди:

Намаляват риска от появата на артрит и подагра

Дегенерация на мускулите и тъканите, намаляването на течността, която спомага за движението на ставите и натрупването на токсични вещества и киселини (като пикочна киселина) в организма са следствие на вредната дейност на свободните радикали върху нашето тяло.

Това са основните причини за появата на артрит и подагра, две изключително неприятни и изтощителни състояния за организма. Редовната консумация на ягоди може да намали риска от появата на тези две състояния, тъй като както вече отбелязахме са богати на антиоксиданти и детоксикиращи вещества. От друга страна се препоръчват за консумация и на пациенти, които вече страдат от артрит и подагра, тъй като консумацията на плодовете има и противовъзпалително и облекчаващо възпалението действие.

Намаляват развитието на раковите клетки

Витамин С, фолиева киселина, антоцианини, кверцетин и кемпферол са само няколко от многото флавоноиди в ягодите, които притежават отлични антиоксидантни и противоканцерогенни свойства. Заедно те образуват една отлична защита за борба с рака и растежа на туморите. Ежедневната консумация на ягоди може да има положителен ефект срещу растежа на раковите клетки.

Благоприятно влияние върху мозъчната функция

За съжаление с напредването на възрастта рискът от загуба на памет и нарушаване контрола върху определени дейности, мускули и крайници се увеличава. Това се дължи на физическо или преждевременно стареене на мозъка и нервната система. За щастие ягодите могат да ни помогнат да избегнем тези ненавременни състояния.

Витамин C и фитохимикалите в плодовете неутрализират последиците от оксидантите и съживяват имунната система. Освен това, ягодите са богати на йод, който спомага за правилното функциониране на мозъка и нервите, а калият е свързан с подобряване на когнитивната функция, чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка. Научни изследвания показват, че когато калиевите нива в организма са високи, концентрацията, паметта, способностите за запомняне се засилват. Ето защо тези летни плодове се считат за храна за мозъка.

Грижат се за зрението

Едни от основните причини за появата на очни проблеми са свободните радикали в организма, както и дефицитът на определени хранителни вещества. С напредване на възрастта и отсъствието на тези вещества, здравето на очите може да започне да се влошава. Поява на очни инфекции, сухота, дегенерации са само част от проблемите, с които можем да се сблъскаме.

Добрата новина е, че едни от най-свежите летни плодове са богати на антиоксиданти, флавоноиди, феноли и фитохимикали, които могат да намалят риска от развитието на тези изменения. Ягодите са богати и на калий, който спомага за контролиране на очното налягане.

Засилват защитните функции на имунната система

Имунната система е защитата, която тялото ни има срещу инфекции и микроби, както и от голямото разнообразие други потенциално вредни условия, които могат да повлияят на здравето ни. Витамин С, който се съдържа в ягодите повишава имунната система, но и спомага за по-бързото възстановяване по време на настинки и грип.

Витаминът има способността да стимулира активността на белите кръвни клетки, играещи ролята на пряка защита срещу токсини и чужди тела в организма. Той е антиоксидант, което означава, че неутрализира свободните радикали, вредните странични продукти от клетъчния метаболизъм, които се създават постоянно в тялото. Една порция ягоди ще ви достави дневното необходимо количество витамин С.

Препоръчват се при високо кръвно налягане

Ягодите са богати на калий и магнезий, които са ефективни за понижаване на високото кръвно налягане, причинено от различни рискови фактори. Калият е вазодилататор, което означава, че той намалява хипертонията и твърдостта на артериите и кръвоносните съдове, като по този начин води до понижаване на кръвното налягане, облекчава притока на кръв към различни части на тялото, за да могат да функционират в пълния си потенциал.

Грижа за здравето на сърцето

Високото съдържание на фибри, фолиева киселина, наситени мастни киселини и високи нива на антиоксиданти, като витамин С и фитохимикали, са от изключително значение за здравето на сърцето. Както вече споменахме, това се дължи на свойствата им ефективно да намаляват холестерола и да подобряват състоянието на кръвоносните съдове. И на последно място, консумацията на ягоди може да ви помогне да се справите със запека.