close
България

„Златен Сливен 2018” приключи с представяне на нова книга

zlsl3

НЧ „Дружба – 1993” се включи по уникален начин в шестото издание на инициативата „Златен Сливен 2018”, с концерта „С вкус на мерло в ритъма на тангото”. На 29 ноември вечерта студът и вятърът не можаха да спрат многобройните присъстващи на вечеринката, която успя много бързо да стопли душите и сърцата им. „Градските хубавелки” отново бяха пременени с оригинални костюми. В акомпанимент на Светла Илчева те изпяха позабравени шлагерни песни в ритъма на тангото и не забравиха да поканят в хора си и публиката. Така песента „Тумбалалайка” приглясаше на свивенския вятър, а „Я подай ми, мила мамо, синьото елече” предизвика спомените на всички гости. Театрална формация „ЖиНиС” отново изненада почитателите си, този път с осъвременена поема. В ролята на разказвачи, надничащи от малки импровизирани прозорчета, бяха „Градските хубавелки”. Поемата завърши със страстно танго. Накрая всички пиха по чаша уханно мерло и се почерпиха с еврейски банички, докато слушаха изпълненията, които публиката извика на бис. Дора Куршумова връчи грамоти на ТФ „ЖиНиС” и на ВГ „Градски хубавелки”, за участието им в „Златен Сливен 2018”.

Инициативата „Златен Сливен” приключи на 30 ноември с представянето на новата книга на Дора Куршумова „Хаджийска премяна”. Авторката разказа историята на божигробската кърпа, която се превръща в хаджийска престилка. Говори за дървените печати, използвани за щамповане на платовете, за багренето с индиго, за известния котленски майстор хаджи Георги, за булата за огнища, изделията на басмаджиите и др. Куршумова показа на публиката и щампована от нея хаджийска кърпа. В края на представянето всички гости получиха като подарък по един екземпляр от новата книга.

Специален гост на събитието бе Тони Димитрова, завеждащ Националния музей на текстилната индустрия в Сливен. Тя представи проекта „Вариации в синьо”, който се фокусира върху багренето с индиго и печатането върху платове.

Инициативата „Златен Сливен 2018” започна на 27 ноември в ЕК „Хаджиданчови къщи” с концерта „Червено вино” на НЧ „Христо Ботев-1897”, в който участваха ВГ „Нежни спомени” с ръководител д-р Недялка Турсунлийска, Наско Гелев; дует „Пролетен дъх”; дует „Палитра”, соло: д-р Недялка Турсунлийска. На 28 ноември в галерия „Седем” бе открита изложбата „Спомени в шевици”, по проект  „Майсторилница за сувенири” на НЧ „Отец Паисий-1936”.

Инициативата „Златен Сливен” е на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”, осъществена с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи” и фондация „Чарлз Стюарт Мот”.