close
България

Изложба-живопис показва красотата на котленските килими

8

Изложбата „Фучила“ на Дора Куршумова бе открита на 17 май в една от залите на Националния музей на текстилната индустрия. На откриването присъства и заместник-кметът Стоян Марков, който поздрави художничката за прекрасната изложба и пожела нови творчески хоризонти.

Експозицията съдържа 28 живописни платна, вдъхновени от ритуалния котленски килим. Акцент в изложбата е автентичен модел килим от 1882 година.

Изложбата бе открита от Тони Димитрова, завеждащ филиала на музея. „В навечерието на Международния ден на музеите откриваме една нетрадиционна, но любопитна и интересна изложба с цвят и смисъл. Тя е тясно свързана с темата на нашия музей и включва живописни платна на Дора Куршумова, вдъхновени от богатата семантика на котленските килими. Всяка картина има своя собствена история, а част от платната се показват за първи път. 2018 година е европейска година на културното наследство, а изложбата „Фучила“ е част от националната програма за отбелязването й,“ каза Димитрова.

Дора Куршумова сподели пред публиката, че във всяка от картините има приказка, която разказва за втъканото килимено изображение. „Изложбата е наречена така на един от най-старите котленски килими – „Фучила“, в който са втъкани цветни ромбове, приличащи на детски хвърчила. Затова и на картината „Фучила“ съм нарисувала не килим, а две момичета, които пускат хвърчила в небето. В някои от картините се виждат елементи от килимите „Есенни листа“, „Лозинки“, „Огърлица“, „Дървото на живота“, нарисуван е и ритуален килим за прощъпулник и т.н. За котленските килими важи едно много важно правило: всеки килим се държи от едната страна 100 години, после се обръща от другата и така стои още 100 години. За освежаване на цветовете се използва разрязана глава зеле, с която се търка килимът.“

Освен с много любопитни неща около създаването на всяка картина и историята на котленските килими, Дора Куршумова запозна публиката и с техниката за рисуване на живописните платна. Тя се нарича батик енкаустика – рисува се върху платно, с помощта на восък, капки белина и акрилни бои.

Изложбата ще остане в музея до края на септември.