close
България

Изложба за Георги Раковски откриха в Котел

panteon-rakovski

Изложба „Аз като българин си изпълних народная си длъжност“, посветена на 150-годишнината от смъртта на Георги Ст. Раковски откриха в Котел.

Експозицията съдържа 27 табла, които представят жизнения път, борбата му през пресата и сабята, интелектуалния труд, последователите му. Акцентът е върху книжнината, съобщи д-р Росица Събева от Историческия музей в града. „С изречението „Аз като българин си изпълних народная си длъжност“ искаме да кажем, че именно то събира в себе си смисъла на човешкия живот на този необикновен българин, тръгнал от родния Котел да гони една по-добра съдба на своите съотечественици”, заяви д-р Събева.

По думите й, Раковски е бил човекът с държавническо мислене тогава, когато всъщност държава не е имало. С тази изложба организаторите припомнят необятния образ на интелектуалецът Раковски и съвременното му измерение. „Всъщност мислителят и визионерът на Национално-освободителното движение е Георги Раковски. Днес 9 октомври би трябвало да изречем това което стои на гроба му: „Нека любовта към отечеството ни да превъзходи всичките световни добрини”, добави още историкът.

Изложбата е мобилна, в нея има много документален и снимков материал и е направена като книжка. Изложбата ще гостува и навън от залите на Историческия музей в Котел. /dariknews.bg