close
България

Икона с вградени мощи на Св. вмчк. Георги Победоносец вече е притежание на едноименния храм в Ямбол

6 May_2016-qmbol

Икона с вградена частица от мощите на Св. вмчк. Георги Победоносец вече е в притежание на едноименния грам в Ямбол. Новината съобщи Архиерейският наместник архимандрит Димитрий. Поклонениено пред светинята ще бъде част от честванията на 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия.

„Това е велико събитие за храма и за града“, сподели архимандрит Димитрий и допълни, че такива свещени икони спомагат за укрепването на вярата и служат за изцеление и за духовното израстване на миряните. Частицата от мощите на светеца е дарение от Доростолската Света Митрополия и тя вече е вградена в специално изработена икона от зографа Михаил Колев от с. Роза, Ямболско.

Отбелязването на деня на Св. вмчк. Георги Победоносец ще започне още на 5 май (петък), с тържествено посрещане на иконата, от 17.00 часа в двора на църквата в кв. „Каргон“. Архиерейското наместничество на Ямболската духовна околия и кметът Георги Славов очакват жителите на града да споделят радостта от поклонението пред светинята.

На самия 6 май, след отслужването на празничната Света литургия в храм „Св. вмчк. Георги Победоносец“, в 10.00 часа от църквата ще тръгне лития с иконата на светеца. Процесията от свещенослужители, представителни части от военнослужещи от Ямболския гарнизон и миряни ще премине по маршрут: ул. „Св. „Георги“, „Ат. Кратунов“, „Индже войвода“, „Г. Дражев“, „Цар Ив. Александър“, пл. „Освобождение“, ул. „Г. Раковски“ и ще спре на площада пред община Ямбол.

Празничното честване на 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия ще продължи с традиционния тържествен ритуал по издигане на националния флаг, отслужване на молебен и марш на представителни блокове от военните формирования на ямболския гарнизон.

След приключване на тържествения ритуал, литийното шествие с иконата на Св. Георги ще се върне по обратния маршрут до храма, където тя ще бъде положена  за вечно поклонение от миряните на Ямболската духовна околия.

Кметът на Ямбол Георги Славов, архиерейският наместник архимандрит Димитрий и началникът на Гарнизон – Ямбол полк. Валентин Иванов канят всички жители на Ямбол да станат част от общоградското честване на светлия празник 6 май – Гергьовден.