close
България

И в Пловдив бяха отбелязани 90 години от рождението на Станка Пенчева със сливенско участие

rbsd_10_12_2019_5 (2)

На 10 декември 2019г., в културен център и музей „Тракарт”-Пловдив, в  централната зала на сградата „Ейрене” – една от най-забележителните сгради от античния Филипопол, се проведе творческа вечер „В къща от думи”, посветена на 90 години от рождението на поетесата Станка Пенчева.

Събитието бе организирано от ИК ”Жанет 45”, Регионална библиотека „Сава Доброплодни”- Сливен, Народна библиотека „Иван Вазов”- Пловдив и фондация „Тракарт”.

Гости на събитието бяха преподаватели от ПУ ”Паисий Хилендарски”, пловдивски писатели, литературни критици, библиотечни специалисти, приятели и почитатели на творчеството на поетесата.

В началото на вечерта, с емоционално слово към присъстващите се обърна Радина Цачева – дъщеря на поетесата Станка Пенчева. Тя разказа за последните години от живота на своята майка и за ролята на издателката Божана Апостолова за нейното творческо дълголетие и реализирането на последните й книги. Сподели и за трудния процес по подбора на стихове включени в излязлата тази година, по повод на юбилея, стихосбирка с любовна лирика „С очите на новородена”.

Директорът на сливенската регионална библиотека, д-р Росица Петрова –Василева, представи накратко библиографията за Станка Пенчева издадена в навечерието на юбилейното честване в Сливен, в която е разкрито аналитично огромното  поетично и белетристично творчество на поетесата на български и чужди езици, както и нейната преводаческа дейност, което ще бъде основа за бъдещи изследвания. Тя говори и за стойностното и почти неизследвано от литературната критика белетристично творчество на Станка Пенчева. Специално място тя обърна на прозаичните миниатюри на писателката, които я правят един модерен, изпреварил времето си автор като се обърна към ИК”Жанет 45” с предложение поне част от тях да бъдат преиздадени в отделна книга, за да стигнат до читателите.

Емоционален завършек на вечерта бе излъчването на документалния филм „Станка Пенчева – сливенка докрай” създаден по идея и сценарий на Росица Петрова–Василева и продуциран от РБ ”Сава Доброплодни”.  И тук филмът бе приет с много аплодисменти и поздравления от публиката.