close
LifeStyle

Какво да знаем за витамин К

vitamin K

Когато заговорим за витамини, най-често обсъждаме ползите на витамин С, В или D, защото някак стана модерно през последните години да говорим за тях.

Витамин К е елемент, за който знаем и говорим твърде малко, а всъщност е също толкова важен за здравето ни, особено след определена възраст.

За какво ни е нужен витамин К

Витамин К играе ключова роля при разпределението на калций в тялото, който от своя страна участва в изграждането на костите и работата на нервната система.

Този витамин е също толкова важен за здравето на кръвоносните ни съдове, колкото е и холестеролът.

Ако не си набавяме достатъчно витамин К, калцият започва да се отлага по артериите и кръвоносните ни съдове, а това създава предпоставка за редица сериозни сърдечни болести.

Калцифицираните съдове губят гъвкавостта си, а отлаганията възпрепятстват свободния поток на кръвта.

Какво трябва да знаем

Преди време учените са смятали, че бактериите в червата ни произвеждат достатъчно витамин К и не е нужно да си го набавяме целенасочено.

Това обаче не е точно така, казват от съвременните медици.

Съществуват 2 вида витамин К – К1 и К2.

Не е нужно да се тревожим за К1, ако ядем салати и зеленчуци редовно, но липсата на К2 в организма е доста по-често срещана.

К2 се синтезира в телата на тревопасните животни и продуктите, които получаваме от тях – месо, сирене, мляко и т.н.

К2 не е на мода днес

Причините за разпространената липса на К2 са две, казват хранителните експерти.

По-сериозният проблем е, че днешно време малко животни се хранят с прясна трева и изобщо с трева, а хлорофилът играе ключова роля при синтеза на К2.

Вторият проблем е, че днес веганството, вегетарианството, и всички останали диети, които изключват продуктите с животински произход, са доста модерни.

Това автоматично означава, че милиони от нас несъзнателно лишават организма си от витамин К и се излагат на реални сърдечни рискове. /lifestyle.bg