close
България

Как един сливналия отгледа праскова на … 9-ия етаж в Шумен?

resize_on_the_fly

Прасковите обичат топлината и слънцето и както всички дървета – виреят на земята. Една праскова в Шумен обаче спокойно си расте на … 9-ия етаж. Дръвчето е посадено преди 15 години от Иван Кремов.

Блокът, в който мъжът живее на ул. „Цар Освободител“, има специално предназначени корита на терасите, в които да се садят цветя. Иван Кремов обаче решил, че може да се засее и нещо по-сладко.

За да подготви подходящите условия за залесяването, се наложило да качи 100-тина кофи с пръст и да ги изсипе в циментовото корито. Засадил дръвчетата, но обикновената праскова не се хванала. Нектарината обаче не само се хванала, но и пораснала. Беше като експеримент. Не съм си мислел, че ще издържи толкова време, казва Иван и отбелязва, че освен на високо, дървото е на северозападната страна на блока, където е доста ветровито.

Собственикът на най-високата праскова в Шумен полага и грижи за нея.

Една година имаше болест – къдравост по прасковите, и оттогава през есента и пролетта я пръскам с бордолезов разтвор, казва той и отбелязва, че напролет й прави подрязване, защото иначе ще стане много голяма.

Освен екзотиката, която внася, дървото дава и плод. През август го берем, защото вкъщи обичаме по-твърди праскови, казва Иван. Той раздава и на съседите, които често се интересуват как е дървото.

Освен дръвчето на балкона на мъжа има и малка градинка. Люти чушки, джоджен, магданоз, босилек, копър си гледаме и си ги ползваме за готвене, казва Иван. Лятото следобед дървото пази сянка и е много приятно да седнеш не под асмата, а под прасковата, шегува се той.

Мъжът признава и за друг експеримент от селскостопанско естество, който е провел на терасата си.

Понеже има много гълъби, реших да проверя дали могат да измътят кокоши яйца, както се говори. И излюпиха, разказва Иван. /dariknews.bg

Снимки: „Дарик“