close
LifeStyle

Как и защо неправилното хранене може да ни разболее

vredni-hrani

Високо кръвно налягане, диабет, подагра: неправилното хранене може да ни разболее. И обратното – ако заложим на определени храни, това може да ни предпази от болести.

Андреас Михалсен е убеден в това. Той е един от водещите германски учени, които изследват взаймовръзките между храненето и болестите.

„Ние почти сме победили застрашаващите живота болести. Днес обаче има повече хронично болни хора. Най-важният терапевтичен принцип при хронично заболявания е храненето. Първо храненето и след това лекарствата“, казва ученият.

Главните причини за високото кръвно налягане например са наднормено тегло, недостатъчно движение, стрес. Лекарствата могат да предизвикат странични явления, а правилното хранене-не.

Човек трябва да набляга на растителните храни или вегетарианството и да избягва факторите, предизвикващи високо кръвно налягане – като месо, колбаси и наситени мазнини. Освен това има и отделни видове зеленчуци, ядки и плодове, които понижават кръвното налягане. Например една до две чаши сок от червено цвекло на ден понижават кръвното.

Авокадото, бадемите, орехите, руколата и спанакът също помагат.

1-2 чаши зелен чай или чай от хибискус също допринасят за нормалното кръвно налягане.

„Растенията са нещо като мини аптеки. Във всички растения има оцветители. Зеленчуците са зелени, червени или жълти. Понякога са горчиви, понякога -лютиви. И това са все субстанции, които имат и фармакологичен ефект“, смята Михалсен .

Според него същото е и при ревматизма. „Още от 90-те години знаем, че в храните има вещества, които действат възпалително, и други, които облекчават възпаленията. По този начин обаче ревматизмът не може да бъде излекуван. При него лекарствата са неотменна част. Но и храненето може да спомогне, човек да взема по-малко болкоуспокоителни или кортизон“, казва той.

Противовъзпалително действат например здравословните мазнини като Омега-3. Тя се съдържа в лененото масло, лененото семе или в орехите.

Лекарите възлагат големи надежди и на куркумата. 2-3 чаени лъжички куркума на ден оказват антиревматично въздействие.

Преди време се смяташе, че млякото помага при остеопороза, тъй като съдържа много калции. Днес учените са на друго мнение.

„При млякото ситуацията е сложна. То съдържа едновременно и много животински белтъци. А животинският белтък е киселина за тялото. Също както месото и рибата. И когато употребяваме богати на киселини храни, тялото трябва да възстанови равновесието чрез своите запаси. Най-големият резервоар за тях са костите и организмът изтегля калции и минералите от костите, за да блокира киселините. Тоест ако пиеш мляко, организмът изтегля повече калции от костите, отколкото получава от млякото. Затова е по-добре да бъде придобит от растителни източници“, казва Михалсен .

Човек трябва изцяло да са откаже от фосфорните киселини-никаква кола и газирана минерална вода.

Ученият препоръчва растителното хранене, по-малко животински мазнини. Все повече изследвания в тази насока показват успех. Все пак всичко зависи от индивида.

„Храненето е свързано преди всичко с навиците и усещанията. Храненето не може да бъде предписвано с рецепта. Човек трябва сам да се храни здравословно. Успехът зависи от собствената ефективност. А най-добре е още докато е млад и здрав, човек да преосмисли своите хранителни навици“, казва Андреас Михалсен. /faktor.bg