close
България

Камерен оркестър „Дианополис“ е тазгодишният носител на най-престижната награда на община Ямбол

Dianopolis

Камерен оркестър „Дианополис“ е тазгодишният носител на най-високото отличие на община Ямбол – „Наградата на Ямбол“. Предложението, внесено от кмета Георги Славов бе подкрепено единодушно с 33 гласа „За“ на днешното заседание на Общински съвет – Ямбол. „Наградата на Ямбол“ се връчва ежегодно на празника на града „Свети Дух“ за изключителен принос в развитието на града. Престижното отличие се присъжда на Камерния оркестър за приноса му в културния живот на Ямбол и по повод 50-ия творчески сезон на формацията.

Основател на Камерен ансамбъл „Дианополис“ и диригент в продължение на дълги години е маестро Николай Султанов. От 2008 до 2012 година негов художествен ръководител е Илиана Илиева, от 2012 година до 2014 година  оркестърът е ръководен от Левон Манукян. Понастоящем художествен ръководител и диригент на ансамбъла е маестро Константин Илиевски, под чието ръководство формацията постига нов връх в своето развитие. Репертоарът включва широк диапазон класически творби от барока до класиката на XX век, както и съвременни произведения на наши и чужди композитори.

През годините с оркестъра са музицирали едни от най-добрите български инструменталисти. Редом до музикантите от „Дианополис“ са заставали диригентите Емил Чакъров, Лео Кремер, Волфрам Вюрл, Илия Темков и други.

Камерният оркестър е организатор на ежегодните Музикални празници „Златната Диана“, утвърден в национален мащаб форум, на който гостуват наши и световноизвестни инструменталисти, певци и диригенти, оперни, камерни и джаз формации.

Оркестърът популяризира град Ямбол и българското музикално изкуство и култура в световен мащаб. Гастролите на „Дианополис“ в Гърция, Турция, Унгария, Италия, Франция и Германия го утвърждават като част от богатата европейска музикална култура.

Камерен оркестър „Дианополис“ е носител на наградата „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци в България за 2004 година.