close
България

Касата въвежда лимит за скъпоструващо биологично лечение

lekarstva-hapcheta

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) въвежда лимит за скъпоструващо биологично лечение на пациенти с тежки заболявания. Новите случаи на псориазис, болест на Крон и някои артрити ще се лекуват с „най-разходоефективния“ медикамент за фонда.

От НЗОК твърдят, че достъпът до иновативно лечение няма да се ограничи, но пациенти заплашват да атакуват промяната в съда.

За всяко едно от заболяванията има определен медикамент с най-голяма разходна ефективност – т.е най-доброто съотношение между резултат и цена. Лекарите ще избират между него и поне още един продукт с близка стойност.

„Ще дадем възможност във всяко едно заболяване да има избор на минимум 2 продукта, в някои заболявания дори ще има 4 продукта за избиране”, коментира д-р Галя Кондева от НЗОК, цитирана от bTV.

Продуктите са избрани сред такива, които имат сходен ефект, но в момента са на твърде различна цена, казват от касата. Списъкът с тях би трябвало да е готов. А пациентите се притесняват, че ако лекарите все пак изпишат по-скъпо, те ще доплащат.

От касата обясняват, че ако лекарите обосноват добре решението си за друго лекарство, пациента няма да доплаща, фондът ще го поеме. Промените влизат в сила от 15 октомври.