close
Свят

Китай разработва нов влак, достигащ 600 км/ч

vlak-kitai

Най-големият производител на оборудване за железопътния транспорт в Китай обяви, че е започнал изследвания и разработване на нов влак тип „маглев“, който ще може да развива до 600 км/ч, което е много по-бързо от всички влакове, които в момента са в експлоатация, съобщават китайски медии.

Уточнява се, че компанията CRRC ще построи 5-километрово трасе, за да прави изпитания на новото си изобретение.

„Маглев“ е съкратено от „магнитна левитация“. Вместо да бъдат задвижвани от изкопаеми горива, тези видове влакове се движат посредством действието на магнитни и електрически сили, като влаковете не се докосват до релси и не използва колела.

Влакове тип „маглев“ вече съществуват в Япония, като те са достигнали скорости от над 600 км/ч. През април 2015 г. е бил постигнат рекордът от 603 км/ч, но търговската експлоатация на тези влакове е все още твърде далеч, като основните опасения са заради разходите за необходимата инфраструктура.

Китайците обаче са оптимисти, като се изтъква, че тези влакове могат да вземат разстоянието между Шанхай и Пекин само за 2 часа. Понастоящем високоскоростните влакове вземат разстоянието от 1088 км за около 5 часа.

Китай вече е дом на най-бързия влак в света – шанхайския маглев, който откарва пътници до международното летище „Пудонг“. Неговата максимална експлоатационна скорост е 431 км/ч. /news.bg