close
България

Кметовете на Ямбол, Шумен и Силистра ще настояват за изграждането на скоростен път

y

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански проведе работна среща с народния представител Димитър Иванов и с кметовете на общините Силистра и Шумен – д-р Юлиян Найденов и Любомир Христов. На срещата присъства и Николай Тончев – председател на Българска стопанска камара – Шумен.

Основна тема на разговора беше изграждането на първокласен четирилентов път от Силистра – Шумен – Ришки проход – Ямбол – Елхово – Одрин, който ще достига до трансграничната връзка Силистра-Кълъраш. Важно условие за реализирането на идеята е и строителството на мост между Силистра и Кълъраш. Въпросите се обсъждат от години от представители на държавно и на международно ниво.

Подробности за важността от изграждането на транспортната връзка бяха представени от д-р Юлиян Найденов. Предимствата на този път са, че той е със 108 километра по-кратък, отколкото всички други пътища, които свързват Република Турция и Близкия изток със страните от Североизточна Европа и Скандинавския полуостров. Ако държавата помогне за изграждането на тези съоръжения, неминуемо ще се подобрят както вътрешните, така и чуждестранните инвестиции. Цялостното развитие на регионите и на населените места, през които ще преминава трасето, също ще се подобри, подчерта кметът на Силистра. Той допълни, че по тази тема са проведени много срещи и са изпратени писма до Министерски съвет. „Никой няма да загуби от това, ако тази инвестиция от страна на държавата се осъществи. Средствата, които ще се дадат, ще могат да се възстановят“, допълни още градоначалникът.

Народният представител Димитър Иванов коментира, че изцяло е ремонтирана връзката между Ямбол и път I-7. „Има готов проект и задание за основен ремонт и на втората връзка с главен път I-7, Окоп – Елхово, който надявам се, че ще се реализира. Икономическото и инфраструктурното развитие трябва да продължи. В момента имаме уникален шанс – разширението на ГКПП „Хамзабейли“ и трябва да го използваме“, допълни още Иванов.

Кметът на Ямбол подчерта, че общините трябва да бъдат по-настоятелни към представителите на държавната администрация, да работят заедно и да се подкрепят. Валентин Ревански обърна внимание и от необходимостта за ефективна транспортна връзка между Северна и Южна България.

Кметовете на трите общини изразиха готовност и бяха категорични, че ще продължат да настояват за изграждането на двете важни транспортни връзки – първокласен път между Лесово и Силистра и на мост над река Дунав при Силистра-Кълъраш. Ако тази идея се реализира, градовете ще имат още една перспектива за своето развитие.