close
България

Кметът на Котел черпи за близначки на каракачански събор

kosta-karanashev-kotel

Големи наздравици ще бъдат вдигнати за здравето на близначките на кмета на Котел Коста Каранашев на провеждащия се днес традиционен събор на каракачаните в местността Карандила. По думите на организаторите Каранашев се подготвил специално, за да отбележи появата на малките Нелина и Паная, които роди дългогодишната му приятелка, бившата земеделска министърка Десислава Танева на 21 август.

Момиченцата са кръстени на тъщата и на починалата майка на котленския градоначалник.

Съборът на каракачаните се провежда за 26-и път на Карандила, очаква се там да дойдат около 3 000 от общо над 18-те хиляди представители на някогашното номадско племе, препитаващо се с отглеждане на високопланински овце.

По думите на секретаря на каракачанската организация Пенка Атанасова със сигурност сред сборяните щяла да бъде юристката Мария Белова, която е народен представител от ГЕРБ и е с каракачански корени.

С водосвет, отслужен от сливенския свещеник отец Йоан ще започне празненството.

До последно организаторите се надявали това да направи роденият в сливенското село отец Николай Георгиев, който от години служи в Гърция, но се оказало че той е възпрепятстван.

В десетина големи казана на поляната ще ври курбан, приготвен от месото на 7 шилета за всеки гост и участник.От естрадата ще извиват характерни за каракачаните ритми музиканти от България и Гърци, сред тях ще бъдат култовият солунски певец Янис Локовитис и кларнетистът Никос Макрис.

Късно вечерта край огньовете ще започне традиционното каракачанско гленди с участието на Аристос Констандину и бенд и голямата звезда на гръцката зведса Стелиос Дионисиу. /monitor.bg