close
България

Кметът Стефан Радев изказва съболезнования на семейството и близките на академик Методий Григоров

traur

На 83 години този свят напусна академикът и почетен гражданин на Сливен Методий Григоров.

В съболезнованията си към семейството и близките кметът Стефан Радев подчерта, че името на Методий Григоров е емблематично  за нашия град и хоровото изкуство в България.

„На 9 юли ни напусна завинаги академик Методий Григоров. Изказвам своите съболезнования на семейството и стотиците негови ученици и хористи. Емблематично за Сливен е името на диригента, богослова, преподавателя и почетен гражданин, оставил ярка диря в хоровото изкуство на България.
Поклон пред светлата му памет!
Сбогом, маестро!“, се казва още в съболезнованията от кмета Радев.

Методий Григоров става Почетен гражданин на Сливен през 1997 година.  В дългогодишната си творческа дейност той се изявява като диригент на сливенските смесен хор „Добри Чинтулов“ при читалище „Зора“, средношколски смесен хор при Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и детски хор „Дружна песен“ при Детския комплекс в Сливен, с които е завоювал 14 международни награди от международните хорови конкурси Италия, Полша, Великобритания, Белгия, Словения, Гърция, Япония, Русия, Чехия, Охрид Македония и др.

Бивш преподавател по църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет и инициатор за първия в страната фестивал на източноправославната църковна музика през 1994 г. в Сливен.  Автор е на 11 църковнопевчески сборника с песнопения на съвременен български език.

През 2012 г. Българската академия на науките и изкуствата го избира за академик.

Поклонението ще се проведе на 11 юли – събота, от 13,30 до 15 часа в храм „Свети Димитър“.