close
България

Кметът Стефан Радев: Община Сливен намалява просрочените задължения и изпълнява плана за финансово оздравяване

stefan-radev

От 25 милиона сега задълженията на Община Сливен за под 10 милиона лева. Изпълнява се планът за финансово оздравяване, направени за реформи по отношение на приходната част и оптимизиране на разходите. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Сливен Стефан Радев.

„Общината получи безлихвен заем от правителството в размер на 5 милиона. Това е сериозна помощ от страна на държавата за общини като нашата. Най-важното е да се създават механизми за устойчиво финансово управление на общините, така че да не изпадат отново в такава ситуация. Не пожелавам на никого да наследи такава ситуация, каквато не наследихме в Сливен. Още първата година ние имитирахме облигационен заем от 25 милиона лева, с който рефинансирахме всички банкови кредити, които бяха с два пъти по-високи лихви, отколкото плащаме в момента. Разплатихме всички просрочени капиталови задължения за над 12 милиона лева“, каза още Радев. Той уточни, че са направени реформи по отношение на приходите в общината.

„Дълго време такса смет в град Сливен е държана на много ниско ниво при положение, че план сметката за дейности по чистотата е осем милиона и е била такава в годините назад. Парите, които се планира да се събират от такса смет, са 3-3,5 милиона. Направихме едно увеличение на данъка върху недвижимите имоти, за да можем да спрем да трупаме дългове. Извършваме непрекъснато дейности за оптимизиране на разходите. Прекратихме договор за озеленяване и създадохме общинско предприятие за озеленяване“, уточни кметът на Сливен. Стефан Радев каза още, че по двата големи проекта за благоустрояване на транспорта и на градската среда в Сливен са избрани изпълнители и предстои да стартират дейностите. Кръстовището на „Розова градина“ е едно от най-натоварените в града и дейностите по този проект също вървят в срок, каза още Стефан Радев.