close
България

Кметът Стефан Радев участва в първото заседание по проекта „Европейска гаранция за детето

stefan radev

Основните цели и работният план по проекта на Европейската комисия и УНИЦЕФ „Европейска гаранция за детето“ за 2021 година беше представен днес по време на първото заседание на Националния съвет за координация и наблюдение на проекта. В заседанието, което се проведе онлайн, участва кметът на община Сливен Стефан Радев, който представлява Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) в националния съвет. Заседанието беше открито от Деница Сачева, министър на труда и социалната политика и Председател на Националния съвет за координация и наблюдение.

През ноември 2015 г. Европейският парламент прие резолюция, с която призова държавите членки на Европейския съюз и Европейската комисия да въведат гаранция за детето. Според нея всяко дете, живеещо в бедност, да има достъп до безплатно здравеопазване, образование, детски грижи, приемливо жилище и подходящ хранителен режим. Европейската комисия предприе подготвително действие от три етапа – проучване на осъществимостта, консултации със заинтересованите страни и пилотно прилагане на Гаранцията за детето на национално равнище.

За осъществяването на фаза три Комисията избра седем държави-членки, сред които и България, на които предоставя финансиране за изпълнението на пилотни проекти с подкрепата на УНИЦЕФ. В България проектът е насочен към децата с увреждания и затруднения в развитието и към децата от семейства в уязвимо положение, включително ромски деца от уязвими общности. Целта е да разшири достъпът и да подобри качеството на 4 вида услуги – патронажна грижа на семейства с малки деца, ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието, качествено приобщаващо предучилищно образование и насочени към децата и семействата услуги за превенция и подкрепа с фокус върху децата от семейства в уязвимо положение. Пилотните дейности ще се изпълняват в 10 общини на територията на три области – Бургас, Сливен и Стара Загора и ще обхванат над 6,500 деца и родители и близо 600 специалисти от различни сектори.