close
България

КНСБ иска 700 лв. стартова заплата за специалисти с висше образование

knsb-protest

 

Поне 700 лева стартова заплата за млад висшист, който работи по специалността си, необлагаем минимум и достойно заплащане на извънредния труд са сред исканията на КНСБ, които ще бъдат обявени на протеста в петък, предаде БТА.

Синдикалният протестен митинг „Работеща България иска по-високи заплати!“ ще настоява пред управляващите за догонваща политика по доходите, която в ускорени темпове да ни доближи до средноевропейските нива, минимална работна заплата, която осигурява социално включване и нормална издръжка на живота, се посочва в съобщението.

КНСБ иска поне още 100 лв. към заплатата на всеки български работник, както и да не се пипа клас „прослужено време“.

Конфедерацията настоява за незабавно приемане на законова норма за криминализиране на все повече зачестяващите нарушения на правата на работниците и служителите на сдружаване и колективно договаряне.

КНСБ призовава работодателите да прекратят атаките срещу труда, както и да приемат, че нарастването на работните заплати е без алтернатива, резервите за растеж на икономиката са другаде, а не в разходите за труд. От синдиката ще отправят послание към бизнеса „да разбере, че държавните изисквания за ред и прозрачност не са „административна тежест“, а част от демокрацията и законността“.