close
България

Коледен концерт с поглед към бъдещето

33

Симфоничен Оркестър Сливен продължава своя концертен цикъл „ Млада Европа / Young Europe ”. Коледният концерт в петък, 16 декември от 18.30ч. в зала “Сливен”, ще представи на публиката млади артисти от престижни европейски висши учебни заведения, вече градящи своята интернационална кариера. Чрез този проект културният институт подкрепя бъдещото поколение международни солисти и диригенти, и в същото време ще дава възможност на своите почитатели да се насладят на музикални прояви от най-високо равнище.

Сион Найман е един от най-обещаващите млади виолончелисти не само у нас, но и в световен план. Роден е през 2002г. в Антверпен, Белгия.
Носител е на голяма колекция международни отличия от конкурсите  “Карл Давидов“ в Кулдига, Латвия, “Добрин Петков“ в Пловдив, “Концертино Прага“, ”Надежди, Таланти, Майстори“, в гр. Добрич и други. След успешните си конкурсни представяния става част от лауреатите на престижната организация ЕMCY /Съюз на Европейските музикални конкурси/ и през Декември 2019 е поканен от ансамбъла за съвременна музика „Ensemble Modern“, да участва в Европейското им турне.
Сион участва в много музикални академии и фестивали в Белгия, Холандия, Швейцария, Италия, Германия, Чехия и България и др., като солист и камерен изпълнител.

Симон Павлов е роден през 1999 г. в гр. Сливен. Започва да свири на пиано на 8-годишна възраст в родния си град. През 2018 г. е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Оперно-симфонично дирижиране”в класа на Проф. Григор Паликаров.
Като пианист е лауреат е на множество национални и международни конкурси, а диригентския си дебют осъществява на сцената на Държавна опера Стара Загора. Дирижира също Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров”, Младежка филхармония “Пионер”, Камерен оркестър “Дианополис” Ямбол, Симфоничен Оркестър Сливен и др.
От 2019 г. е хормайстор на Дамски хор „Морфова – Прокопова”.
Член е на Клуб 2016 в проекта „Успелите деца на България” на фондация „Димитър Бербатов” и е многократен стипендиант на фондация „Комунитас”. Участва в събития на фондация „Миню Балкански” в България и Франция. Изявява се и на форумите „Софийски музикални седмици”, „Фестивал на бразилската класическа музика” и много други.

Виолета Кабанова е млада и талантлива цигуларка, родена през 1998г. в Москва. Лауреат е на множество международни конкурси, сред които Noche en Madrid, конкурс за камерна музика Mazur, конкурс Бетовен в Москва. Участвала е в концерти, фестивали и майсторски класове в Европа и Русия.
Свирила е в някои от най-престижните зали в света – Голямата зала на Московската консерватория, Болшой театър, Bozar, Concertgebouw в Брюж, Falegy, зала Arsenale във Венеция и много други. Започва музикалното си образование в училището и колежа към Московската консерватория „Чайковски“ и в момента е студентка в Кралската консерватория в Монс, Белгия.

Програмата, която ще бъде представена на 16 Декември, включва знакови произведения от Камий Сен-Санс и Лудвиг ван Бетовен.

Билети за празничното и заредено с младежка енергия събитие, можете да закупите онлайн, на epaygo.bg и на касата на зала “Сливен” всеки работен ден от 10:00 до 13:00ч. и от 15:00 до 17:00ч.