close
LifeStyle

Колко е важно дишането за добрия сън

spane-jena

Забързаният работен ден, времето, което все не стига, и задачите, които все не свършват, лесно могат да ни докарат безсъние. А с него попадаме в един омагьосан кръг на изтощение и нетрудоспособност, от който излизане сякаш няма. Освен това, имунната ни система се превръща в развалина.

Алисън Франсис е известна като Гуруто на съня. От 25 години е в ролята на треньор и съветник по проблемите в тази област. Работи най-вече с хора със сериозни професии, при които работата е взела превес над всичко друго, както и с многодетни майки и всички други с проблеми със съня.

Самата Франсис също 15 години страда от инсомния. Преминава през тежък период в живота си, а нежеланието да пие приспивателни я изпраща в ашрам в Индия. Там, под ръководството на своя гуру, се научава да диша правилно и забравя за безсънието.

И ето какво ни съветва Франсис, ако и ние не можем да вземем така необходимата доза здрав и пълноценен сън.

Дишането
Ако не можем да регулираме напълно хормоните и стреса, то дишането поне сме в състояние. А ако страдаме от безсъние, вероятно имаме плитко и кратко дишане. То е свързано с факта, че сме винаги на нокти и под стрес.

Затова трябва целенасочено да тренираме дишането си. То трябва да е по-бавно, но по-дълбоко. Тази промяна със сигурност ще има отражение върху времето за заспиване и качеството на съня, категорична е Франсис.

Трябва да дишаме само през носа и да си поемаме дъх за около 20 секунди. Tака тялото ни се настройва на фаза покой. Не бива да очакваме чудеса, защото може да отнеме месеци, докато тази техника даде ефект. Но със сигурност е едно добро начало.

Хмммм
Или пък „омммм“. Да издаваме този непрекъснат звук може да ни направи леко странни в очите на другите. Но Гуруто на съня ни убеждава, че това е лечебна вибрация.

Тя отпуска ума и нервната система, предразполагайки към производство на мелатонин. И не бива да забравяме да дишаме и издишаме бавно и дълбоко.

Масаж
Но на челюстта. Вероятно не ни е минавало през ума, че това може дa ни унесе. Ето я логиката в този съвет.

Хората, които са под стрес и имат проблеми със съня, често си стискат зъбите и скърцат с тях. Това прави мускулите на челюстта по-здрави и създава известно напрежение в тялото.

Затова е важно тези мускули да бъдат отпуснати чрез леки, масажиращи движения.

Йога
10 минути в една определена поза са достатъчно, за да ни се приспи. Или поне в това ни убеждава Франсис. След като сме преминали през рутината си преди лягане и сме си взели топъл душ, лягаме на пода и вдигаме краката си, подпирайки ги на стената.

Прекарваме в тази поза десетина минути, преди да се отправим към леглото. И след това трябва да отлетим бързо-бързо в страната на сънищата.

Смях
Да си пуснем една серия от любимия комедиен сериал преди лягане е доста добра идея. Смехът освобождава в тялото един от хормоните на щастието – окситоцин. Благодарение на него се чувстваме по-релаксирани и по-лесно можем да заспим.

Часът
Времето, в което си лягаме, и това, в което ставаме, са от съществено значение за качеството на съня. Трябва да имаме строга рутина, която е добре да не разваляме дори през уикенда.

Когато слънцето залезе, производството на мелатонин започва. И колкото по-рано си легнем, толкова по-добре. А покрай изгрев нивата на серотинина са най-големи. /lifestyle.bg