close
България

Комисия проверява състоянието на паметника „Альоша“в Бургас

pametnik-alusha

Експертна комисия извърши технически оглед на паметника „Альоша“ на площад „Тройката“, за да установи какво е състоянието му към този момент.

Проверката се извършва след постъпили сигнали на граждани, че по монумента и бронзовата статуя са се появили пукнатини и компрометирани участъци.

Експертите установиха по време на огледа, че по бронзовата статуя има множество пукнатини, които са се образували през годините, но паметникът не е опасен. Видима за повечето хора, минаващи по централния площад, е една дълга цепнатина в долната част на статуята на войника. Тя е заварявана преди няколко години, но на мястото са се появили следи от корозия по метала.

Комисията засне и описа какви поражения е нанесло времето по монумента. В нейния състав са включени специалисти от различни области – архитект, строителен инженер, художник и скулптор.

Паметникът „Альоша“ е построен през 1952 – 1953 година. Негови автори са архитект Минко Минков и скулпторите Васил Радославов и Анета Атанасова. Композицията се състои от 18-метрог гранитен монумент с бронзови релефи.