close
България

Котел отбеляза 140 години от освобождението си от османско владичество

DSC_0362

Пред паметната плоча на котленските опълченци, участвали в Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.), кметът на община Котел Коста Каранашев, заедно с председателя на ОбС Котел Христина Чолакова, общински съветници, представители от Исторически музей- Котел, ученици от Клуб „Млад възрожденец“ към СУ „Георги Ст. Раковски“ и граждани, поднесоха цветя в знак на признателност.

По повод 140- ата годишнина от Освобождението на града, архиерейският наместник на Котленска духовна околия Димитър Сотиров отслужи благодарствен молебен.

„Днес сме се събрали, за да отдадем почит към всички герои от Котел и към тези, които са дошли, за да освободят града ни на 21-ви януари 1878 г. Котел е дал много за българското възраждане и за освобождението на България. Много са личностите, които са допринесли за това, нашата родина да изглежда по този начин днес. Това ни задължава и като хора, и като котленци, в нашето настояще и бъдеще, да полагаме неимоверни усилия, за да може градът ни да върви към по-добро и да става по-добро място за живеене“, каза в словото си кметът Коста Каранашев.

„Припомняйки днес миналото е по-важно да се обърнем към настоящето, защото паметта е по-нужна на нас – живите, за да осмислим и да се опитаме да разберем колко трудно нещо е свободата. Свободата във всичките й измерения. Колко усилия и отговорност са ни нужни днес всеки ден, за да имаме моралното право да твърдим, че сме я отвоювали за себе си, иначе не бихме били достойни за собствените си предци. Поклон, поклон пред тяхната всеотдайност и неподправена любов към отечеството ни“, каза в словото си и д-р Росица Събева от Исторически музей – Котел, която пренесе присъстващите в събитията, случили се на този паметен ден преди 140 години.

Програмата по повод годишнината продължи във фоайето на музейна експозиция ”Котленски възрожденци”, където беше представена мултимедийна презентация, посветена на 140-ата годишнина от Освобождението на Котел.

Проявите се организираха от община Котел и Исторически музей – Котел.