close
LifeStyle

Котленски хлябове, сурвакници и напеви за добруване в „Кьорпеевата къща“

DSC_0544

В залата на етнографския музей „Кьорпеевата къща“ се откри изложба на Коледна тематика – „Обредни хлябове, сурвакници, Коледни напеви от Котленско“. Тя има за цел да покаже символиката на българските обредни хлябове и представя тяхната уникалност, свързана с християнските традиции по нашия край.

„Хлябът е най-първото нещо, което трябва да се направи за един празник, ето защо съм радостен, че имам възможността да ви покажа един синтезиран вид на Котленските традиции, които са непреходни и вечни, които винаги ще славят и прославят българското в нашите земи“, каза уредникът на етнографския музей „Кьорпеевата къща“, Стефан Иванов.
„Верни на традицията, ние ви посрещаме по стар котленски обичай с прочутите котленски „къдряви тиганици“, направени по стара автентична рецепта“, каза още Иванов и подчерта, че в изложбата е импровизирана една котленска коледна трапеза, характерна за първата коледна вечер, на която задължително присъства- хлябът „Боговица“. Той е най-големият хляб и се слага на централно място на масата. Изобразява схематично стопанството и различните дейности в имота. Изображенията му са от тесто и включват кошарата с овцете, воловете, нивата и кръста от християнската орнаментика.

На изложбата бяха представени още и хлябове с християнска символика, както и посветени на къщата, лозето/виното.

Просфорената пита също е сред обредните хлябове, характерна за Бъдни вечер в Котел. Тя се меси само с брашно и вода, а украсата е печат от просфора.

По време на изложбата деца от 4-ти клас при СУ „Г. Ст. Раковски“ представиха котленски сурвакници, а Даскалската коледарска група, изпълни оригинални напеви за коледуване и добруване от котленско.

Гости на изложбата бяха заместник-кметът по „Хуманитарни дейности“ Шериф Куванджъ, родители и граждани.

Събитието се осъществява с помощта на община Котел, Исторически музей- Котел и транспортна компания „Дорис“. Хлябовете ще бъдат дарени на Център за социална рехабилитация към община Котел, с ръководител Радостина Гочкова.