close
България

Манолова обяви победата на гражданите над монополите и колекторските фирми

maq-manolova

Малка победа над монополите. В Народното събрание дойде омбудсманът Мая Манолова, която приветства приетите от депутатите промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), съобщава news.bg

„Току-що гражданите отбелязаха много важна победа срещу монополите, срещу колекторите, срещу частните арбитражни съдилища“, подчерта тя на брифинг в парламента.

Манолова отчете доброто сътрудничество между гражданите, омбудсмана и Народното събрание.

Манолова е доволна, че са защитени гражданите. Споровете с монополите ще се решават в държавен съд, а няма да се решават в частни съдилища, както досега.

Общественият защитник е доволна, че гражданите са освободени от бремето на таксите на юрисконсултите. Текстовете ще се отнасят и за висящите производства. Всяко ново съобщение в кошчето, доволна е Мая Манолова.

Свидетели сме на това, че дела се завеждат само за юрисконсултските възнаграждения, подчерта тя. Целта била монополистите да вземат повече пари от клиентите. Тези такси са намалени шест пъти. Досега една такава такса стига до 900 лева. Вече ще е 150 лева след приетите на второ четене промени.

Общественият защитник смята, че е можело да се приеме и по-радикално решение, а именно – да паднат тези такси. Според промените съдът ще решава какъв да е размерът на юрисконсултските възнаграждения по Закона за правната помощ. Вече обаче има таван на таксата и няма да се плащат 900 лева например за дълг от 5 лева, какъвто пример бе показан преди време от омбудсмана.