close
България

Местните комисии за борба с трафика на хора в Сливен и Благоевград със съвместна инициатива

Child trafficking & the internetM

Местните комисии за борба с трафика на хора (МКБТХ) в гр. Сливен и гр. Благоевград, с подкрепата на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) стартираха съвместна инициатива с цел превенция на трафика на деца и безопасното използване на интернет, чрез повишаване на информираността на децата в училищна възраст, както и интензивна работа с родители с цел активното им и пряко включване в превенционния процес.

Двете комисии създадоха специализиран превенционен продукт, който да стимулира родителите към това да проконтролират своите деца в общуването им в социалните мрежи и мобилните приложения за игри и запознаства, където практиката показва, че се осъществяват контакти с непознати лица.

Според Доклади на Европейската комисия относно напредъка в борбата с трафика на хора за 2016 г. и 2017 г., държавите членки докладват, че една от най-рязко увеличаващите се тенденции в ЕС е трафикът на деца. Отбелязва се, че начинът на действие на трафикантите непрекъснато се променя и ЕС трябва да атакува връзките между трафика на хора и други престъпления, в това число киберпрестъпността и сексуалната експлоатация онлайн.

Децата и непълнолетните са особено уязвима група за попадане в ситуация на трафик на хора чрез интернет поради достъпността на мрежата, анонимността на лицата в нея, както и заради особеностите на тийнейджърската възраст, предразполагаща към неограничено търсене и осъществяване на контакти и попадане в ситуации на риск. Допълнителен риск при онлайн комуникацията е заменянето на реалния свят с виртуален и непосредственото общуване.

Именно поради тази причина Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ), гр. Сливен в партньорство с Начално училище „Васил Левски” – Сливен проведоха поредица от срещи с ученици и техните родители. Чрез интерактивни методи децата получиха информация, какво точно представлява трафика на хора, как да разпознават сами рисковите ситуации и как могат да се предпазят. В отделен модул бяха обсъдени и правилата за безопасно ползване на интернет.

Родителите получиха експертна информация относно актуалните форми и тенденции при престъплението трафик на хора, както и информация за престъплението сексторшън (sextortion): форма на сексуално изнудване, при което снимки или видео със сексуално съдържание, се използват за насилственото принуждаване на малолетни и/или непълнолетни лица да изпълняват извратени сексуални желания на педофили.

В рамките на организираните събития беше поставен акцент върху комуникацията „родители-училище-институции”, която дава на учениците посланието, че техните родители, учители и заинтересовани представители на институции, работещи по линия трафик на хора, работят в сътрудничество, което от своя страна допринесе за по-консистентна, смислена и пълноценна превантивна работа с децата.

Съвместната инициатива на Местните комисии за борба с трафика на хора в гр. Сливен и гр. Благоевград е предназначена за индикативна превенция в дългосрочен план и ще продължи и през 2019 г.