close
България

Младежкият лагер в Сливен завърши с послания срещу наркотиците

`1

Завърши младежкият лагер, който се проведе на крепост „Туида“ в Сливен от 19 до 23 юни. Последният ден се проведе под надслов „Не на наркотиците“. Децата написаха около 50 послания срещу употребата на наркотични вещества и пуснаха част от тях в небето с хвърчила -„ Животът е по-скъп от дрогата“, „Да живеем здравословно“ и др.

На 26 юни, когато се отбелязва Световният ден за борба срещу дрогата, от 10,30 ч. на площад „Хаджи Димитър“ ще бъдат пуснати останалите послания.

В лагера се включиха над 200 деца от училищата  ПХГ „Дамян Дамянов“, ПГТО „Добри Желязков“, ПГИ „Д-р Димитър Табаков“, ПГ по механотехника, ГПЗЕ „Захарий Стоянов“, ПГЕЕ „Мария Кюри“, СУ „Пейо К. Яворов“ и СУ „Йордан Йовков“. От 19 до 23 юни те посещаваха проявата на ротационен принцип и участваха в заниманията, подготвени от организаторите. Събитието е част от превантивната дейност на Община Сливен в борбата срещу употребата и разпространението на наркотични вещества сред подрастващите. Учениците участваха в тематични дискусии за вредата от зависимостите, опасностите за здравето на младите хора и се включиха в много игри и състезания.

Програмата през петте дни беше  наситена с информация, тематични срещи, занимателни игри и развлечения. Учениците участваха в спортна зона, занимания по първи стъпки в алпинизма, средновековни игри, дискусия за трафика на хора, „един снимачен ден”, в обучение по народни танци, демонстрация на джудо и акробатика, приложно изкуство. Бяха организирани разходка с кон, ориентиране, оказване на първа долекарска помощ, карта на посланията, решаване на казус за противообществени прояви, състезания в спортната зона, работа с превантивни материали, средновековни игри и стрелба с лък. Проведе се обучение по народни танци, в което се включиха посетители на „Туида“ – момичета от ансамбъл „Съзвездието на Урал” от Екатеринбург, Русия. Децата наблюдаваха демонстрация на професията пожарникар.

На закриването присъства зам.-кметът Пепа Чиликова, която поздрави училищата, изпратили свои представители за участие в лагера.

„Благодаря на вашите преподаватели, че оцениха усилията ни да покажем, че има интересни занимания, които ни помагат да предпазим и отдалечим децата от наркотици, алкохол и тютюнопушене. Идеята ни е лагерът да се превърне в традиционен и да разширим дейностите в него“, каза Пепа Чиликова. Тя връчи награди на всички отбори за добри постижения в отделните дисциплини.

Организатори на събитието бяха Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център. Комендант на лагера беше Димо Маринов, преподавател по физическо възпитание и спорт в СУ „Пейо Яворов“.