close
България

Младежки лагер в Сливен

mladejki lager

За втора година предстои младежки лагер „Здравей, Здраве!”

През 2017 година реализирахме една нова и различна възможност за подобряване и обогатяване на превантивната практика на ОбСНВ и ПИЦ, Сливен – младежки лагер.

Участваха 620 ученици /14 – 18 годишна възраст/ от различни училища. Осъществените дейности се приеха с ентусиазъм,  желание за изява, провокираха се инициативи и творчество; видимо се промени атмосферата – почувствахме един невероятен свят, пълен с младежки глъч и смях, с дръзновение.  Истински свят, където липсва  „лайк” и нашите деца не са зад екрана, а усмихнати и щастливи, очи в очи споделят успехите си!

От 25 до 29 юни ще реализираме за втори път събитието, което е част от програма за превенция употребата на наркотици на местно ниво –  „Без наркотици – здрави и успешни”. Стремим се отново да реализираме едно образователно пътешествие, където учениците да приложат наученото в училище, но и да открият интересен свят извън класната стая и компютъра. И не на последно място да усвоят здравословно поведение – чрез спорт, игри и истинско общуване.

Тази година дейностите, които сме подготвили за лагерниците са: ритуали за българското знаме; викторина „Аз обичам България”; образователен урок по фолклор; обучение в народни танци; „Сръчността на българката” – връщане към традициите; текстилно печатане и плъстене; начални умения в грънчарството; приложно изкуство в „Арт ателие”; представяне на професията на пожарникаря; атракция с кон; планинско ориентиране; първи стъпки в алпинизма; обучение в първа долекарска помощ; състезания и игри в „Спортна зона”; симулативна игра „Трафик на хора”; средновековни игри и стрелба с лък; запознаване с историята  на крепост „Туида”; игра „Търсене на съкровището”; истории край „лагерния огън”.

Ще бъде отбелязан 26 юни – Международния ден за борба с наркоманиите и нелегалния трафик с наркотици.

Един прекрасен завършек на учебната година – „Здравей, Здраве!”

Предварително благодарим за отзивчивостта и съдействието на всички институции и специалисти, към които се обърнахме за помощ и подкрепа!

 

Общински съвет по наркотични вещества /ОбСНВ/

Превантивно-информационен център /ПИЦ/

Изготвила:   Павлова, секретар ОбСНВ