close
България

Млади възрожденци от Котел с литературен спектакъл, посветен на Васил Левски

DSC_0468

„Апостолът на свободата” е името на литературния спектакъл, посветен на Васил Левски, който беше представен тази вечер в Общинска библиотека „П. Матеев” в Котел. Спектакълът е посветен на 145-годишнината от обесването на Апостола на свободата, с който Котел почете паметта на националния герой на България.

В литературния спектакъл участие взеха учениците от клуб „Млад възрожденец“ към СУ „Г. Ст. Раковски“, които припомниха чрез разкази за делото и жизнения път на Апостола. По-рано в града, паметта на Левски беше почетена и с рецитали на патриотични стихове и песни.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е един от най-великите българи. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

На 27 декември 1872 г. Васил Иванов Кунчев е заловен от турската полиция до Къкринското ханче, край Ловеч. Апостолът на свободата е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат и неговия паметник. Всяка година, на тази дата България скърби за Апостола на Свободата и отдава почит пред делото му.

Сред гостите на събитието бяха зам.-кметът по „Устройство на територията, екология, култура, образование, спортни, младежки, социални и хуманитарни услуги“ Шериф Куванджъ, началникът на отдел „СХД“ към община Котел Десислава Пепелишева, ученици, родители и граждани на Котел.

Честването на 145-годишнината от гибелта на Левски се организира от НЧ „Съгласие–Напредък 1870“ и Общинска библиотека „П. Матеев”.