close
LifeStyle

Мъжката брада – не само модерна, но и полезна за здравето

myj-brada

От няколко години брадите са на мода и то не какви, а добре поддържани и внимателно отглеждани. Има доказателства, че брадите помагат на мъжете да свалят жени по-лесно, но в допълнение към тази роля брадите имат ползи и за здравето, пише Локално.мк, цитирани от БГНЕС.

Природата е дала на мъжете мощен щит, който жените нямат, т.е. брада. Тя предпазва мъжете от слънчево изгаряне, алергени и бръчки. Но само ако редовно се почиства и подстригва. Брадата значително помага на мъжа да изглежда по-доминантен и по-сериозен.

Първото предимство на брадата е UV фактора. Изследванията показват, че тя спира до 95% от вредното лъчение в зависимост от плътността си. За да извлекат максимума от брадата, мъжете трябва да се грижат правилно за нея, което могат да направят сами или да оставят в ръцете на фризьор.

Космите на брадата имат твърд и плътен корен, който служи като отлична опора за кожната тъкан, което означава, че мъжете имат по-малко бръчки от жените. Брадата също ги предпазва от други външни влияния, като студ или топлина, което също допринася за по-малко образуване на бръчки. Младежкият външен вид се гарантира от факта, че през лятото винаги имат UV защита върху себе си в лицето на брадата.

Ако брадата е гъста, особено на шията, тя затопля и предпазва от студа, така че може да предотврати болки в гърлото и настинки. От своя страна мустаците защитават от алергии, като блокират навлизането на алергени в носа, така че белите дробове са по-добре защитени от потенциално опасни частици.