close
България

Мъж плати 2500 евро да взривят къщата на бившата му

Чинев- Сотиров 2

Окръжна прокуратура – Бургас задържа за срок до 72 часа Антон К. (подбудител) и Димитър Н.(извършител). Те са обвинени за това, че на 19.02.2019 г. в с. Черноград, общ. Айтос, обл. Бургас, в съучастие като подбудител и извършител, повредили чрез взрив имущество със значителна стойност, а именно двуетажна къща на стойност 54 000 лева – престъпление по чл.333, вр. чл.330, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК по отношение на Димитър Н. и престъпление по чл. 333, вр. чл.330, ал.1, вр. чл.20, ал.3 от НК по отношение на Антон К.

Подробности по случая разкриха пред медиите г-н Георги Чинев – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и старши комисар Радослав Сотиров – директор на ОД на МВР – Бургас.

Прокурор Чинев съобщи, че механизмът на осъществяване на деянието е свързан с хвърляне на самоделно взривно устройство от страна на извършителя към терасата на къщата, обитавана от жена, която е била в обтегнати отношения с подбудителя на престъплението. Към момента на хвърляне на взривното устройство в къщата се е намирала друга жена. Хвърленото самоделно взривно устройство не е могло да попадне на терасата, а удряйки се в парапета, е попаднало в двора на имота, където се е взривило. В резултат на взрива се е образувала ямка с диаметър 30 на 30 см. Прокурор Чинев посочи още, че фактът, че намиращата се в къщата жена е била в задната част на постройката, вероятно е осуетил и летален за нея изход.

Прокурор Чинев разкри и мотива за извършеното престъпно деяние. Той посочи, че причината се крие в афекта на подбудителя, обтегнатите отношения с жена, с която в миналото са имали интимна връзка, и с която имат общо дете. Подбудителят не е признавал бащинството на детето и то е установено по съдебен ред, в резултат от иск за установяване на бащинство. Била е присъдена и издръжка, която подбудителят първоначално е отказвал да плаща.

Прокурор Чинев добави, че от страна на прокуратура е използван максимално широк ресурс от доказателствени способи за разкриване на престъплението, включително и специални разузнавателни средства. Сумата, която е била платена от подбудителя на извършителя е близо 2 500 евро за осъществяване на престъпното деяние.

Старши комисар Сотиров съобщи, че двамата обвиняеми са на 34-годишна възраст. Те са задържани на 18.11.2019 г. при проведена реализация от служителите на ОД на МВР – Бургас. Подбудителят е бил задържан в гр. Средец, обл. Бургас, а извършителят в с. Дъскотна, общ. Руен, обл. Бургас. Непосредствено след задържането на лицата са извършени процесуално-следствени действия, като при претърсване в жилището на Димитър Н. е открита ръчна бойна граната, тротилова пресовка, капсул детонатор, огнеупорен шнур, запалка за ръчна граната и голямо количество бойни патрони. Димитър Н. е имал предходни криминални прояви, за което говори и намереното в неговия дом, каза още старши комисар Сотиров.

Предстои (в следващите дни) Окръжна прокуратура – Бургас да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите.