close
България

Над 10 души в Сливен са се заразили с коронавирус в семейни огнища

koronavirus

47 са новите случаи на COVID-19 през последното денонощие, съобщиха от Областния кризисен щаб. Сред диагностицираните лица има двама служители на РЗИ. Положителни проби са отчетени при изследванията и на двама ученици от Сливен. Тъй като инфектирането им е станало в период на обучение от разстояние, в електронна среда, класовете им не са карантинирани.

През последните дни прави впечатление броят на заболелите в семейни огнища. Над 10 души сред новодиагностицираните са се заразили при контакт с по-рано установени случаи в семейството, по данни на РЗИ.

Предоставянето на пълна информация за контактните лица е изключително важно, защото дава възможност за своевременната им изолация и медицинско наблюдение, напомнят здравните власти. Епидемиологичните проучвания продължават.

Очакват се резултатите от извършените изследвания на всички потребители в социалния дом в Твърдица.

Към момента активните случаи на COVID-19 са 567, като 316 от тях са в Сливен, 77 – в Нова Загора, 49 – в Твърдица и 5 – в Котел. Останалите диагностицирани лица са жители на 48 малки населени места на територията на четирите общини.

Носенето на предпазни маски за лице, физическата дистанция, липсата на струпване от хора доказано намаляват риска от разпространение на коронавируса. Областният кризисен щаб благодари на гражданите, които спазват противоепидемичните мерки. Личната отговорност на всеки от нас е грижа не само за собственото, но и здравето на семействата, близките и околните.