close
България

Над 200 са свободните места за лекари в спешните центрове на пет града у нас

lineika

Над 200 са свободните места за лекари в спешните центрове на 5 града в страната. Това показва справка на здравното министерство за БНТ.

Най-много незаети щатни бройки има в центъра за спешна помощ в София. Там недостигат и медицинските сестри, фелдшерите, акушерките и шофьорите.

От началото на годината са назначени 31 лекари. 29 са напуснали. Свободни места за лекари и други специалисти има и в спешните центрове в Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Бургас. От здравното министерство, съобщиха, че са предвидени мерки за решаване на проблема.

В София дежурят средно по 15 екипа на денонощие. Според експерти за обслужването на града с над два милиона жители са нужни 60.

Надежда Георгиева е фелдшер и работи в Спешна помощ от 30 години. Линейката пристига на адреса за около 6 минути.

На път за „Пирогов“ фелдшер Георгиева ни обяснява, че желаещи да работят в линейките почти няма, защото работата е тежка.

Надежда Георгиева – фелдшер в ЦСМП – София:
„Тя е трудна, опасна, страшна. Условията ни са много трудни. Лятото работим при непоносимите жеги. В линейката тук става непоносимо горещо. Зимата е много студено. Повечето сме навън“, обяснява Георгиева.

Въпреки че не получава много за труда си, фелдшер Георгиева не мисли да напуска, защото обича работата си. Средната заплата за медицински специалист в спешно отделение е 900, а за лекар 1500 лева. Толкова получават и работещите в столичната Спешна помощ.

В Пловдивския спешен център стартовата заплата за млад лекар е около 1200 лева. Заради недостига на кадри в града дежурят по седем спешни екипа.

От здравното министерство твърдят, чe са осигурили пари за до 50% увеличение на заплатите в Спешната помощ. Предвижда се до 2020-та възнагражденията да се увеличат с още 50%. Вече има и обучени парамедици, които са започнали работа в системата. В спешната помощ могат да работят и 70 студенти, записани в специалността „лекарски асистент“ на факултета по обществено здраве в София.

Първият випуск „лекарски асистенти“ ще се дипломира догодина.