close
България

Над 30 автомобила, излезли от употреба, са премахнати в Сливен

stara-kola

Над 30 автомобила, излезли от употреба, са премахнати в Сливен, съобщи кметът Стефан Радев. Той посочи, че гражданите сами са преместили колите си.

Служителите, които правят обходи за установяване на стари коли, споделиха, че повечето от гражданите проявяват разбиране, но има и такива, които не го правят. В момента тече процедура за принудително премахване на близо 50-годишен автомобил. След изтичане на 15-дневния срок за обжалване, колата ще бъде транспортирана до площадка за временно съхранение. Ако собственикът потърси превозното средство в рамките на 30 дни, трябва да заплати такса за паркинг. За непотърсените до три месеца автомобили се предприема разкомплектоване.

До драстичната мярка се стига, след като експерти предупредят собствениците да премахнат старите си автомобили. Ако не го направят, се съставя втори протокол, в който се описват данните на автомобила и след това той се транспортира до площадката за временно съхранение.

Инициативата на Община Сливен за премахване на излезли от употреба автомобили продължава. Служители на администрацията извършват обходи и осъществяват процеса по премахването им. Даде се възможност и на граждани да подават сигнали на телефони –  044/ 611 262 и 044/ 611 263, на които се реагира своевременно. Изоставените коли най-често са над 20-годишни. Такива има основно в кварталите „Сини камъни”, Дружба” и „Клуцохор”.Съгласно раздел V от Наредбата за управление на отпадъците на територията на община Сливен, собствениците на паркирани (изоставени), излезли от употреба моторни превозни средства в имоти общинска собственост, следва да ги преместят в собствен поземлен имот или в определените от кмета на общината площадки за временно съхранение или център за разкомплектоване с местонахождение: гр.Сливен, кв.”Индустриален”, ул.”Есперанто” 3, „ДС-Комерс” ЕООД.