close
България

Над 40 млн. лева безвъзмездна помощ са получили фирми от Сливенска област

1

Общо 43 171 019 лева е стойността на безвъзмездната финансова помощ, която са получили фирми от Сливенска област в изпълнение на европейски проекти. По данни на Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН 2020) към този момент общият брой на успешно изпълнените проекти на предприятията в региона е 69. Информацията бе представена в рамките на днешната среща за представители на местни и регионални медии, организирана от Областен информационен център Сливен.

С финансовата подкрепа на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 г. и ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. фирмите от областта са модернизирали работния процес и са подобрили своите икономически показатели. Благодарение на европейските средства местните предприятия са повишили производствения си капацитет, инвестирайки в съвременни технологии и оборудване.

В рамките на информационното събитие бе представен и проектът на условията за кандидатстване по процедура „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“, която предстои да стартира. Операцията е насочена към микро, малки и средни предприятия, които развиват своята основна икономическа дейност в една от определените в Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 групи сектори на икономическа дейност, съгласно тяхната технологична интензивност.

Допустими по настоящата процедура за подбор на проекти са само кандидати, които имат минимум три приключени финансови години преди датата на обявяване на процедурата.

Интензитетът на безвъзмездната финансова помощ, която фирмите могат да получат, е различен в зависимост от категорията на предприятието. За микро и малки фирми, развиващи дейност в област Сливен, предвидената помощ е до 70%, а максималното финансиране за дейности, реализирани от средни предприятия, е 60%. Целевата помощ по процедурата ще се предоставя за закупуване на ново оборудване, а също и за разработване на софтуер, необходими за реализиране на пазара на продукти.