close
България

Над 500 земеделци от Сливенска област декларираха доходите си за месец

traktor-posevi

Над 500 земеделци от Сливенска област област и близо 18 000 в цялата страна, получили субсидии през миналата година, са подали декларации за доходите си след писмена покана или телефонно обаждане от Националната агенция за приходите в последния месец. Информационната кампания на приходната администрация продължава, като се очаква броят на декларациите значително да нарасне до края на годината, допълват от офиса на НАП в Сливен.

Припомняме, че през септември Агенцията за приходите съобщи за 50 000 регистрирани земеделски производители, получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г.,  които не са подали данъчни декларации и не са платили данъци върху тях. Данните бяха предоставени от Държавен фонд „Земеделие“. Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Най-голям брой отклонения в страната са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните.

На територията на Сливенска област с най-сериозни отклонения при декларирането са общините Сливен и Котел. За над 1 млн. лева субсидии в региона изобщо не са подадени декларации, а за други 3,7 млн. лева са открити неточности при декларирането като посочените суми са по-малки от реално изплатените от Държавен фонд „Земеделие“.

Националната агенция за приходите провежда и в момента информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Заедно с уведомленията за корекции, земеделците получиха и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

НАП обменя данни с много институции и в резултат от това разполага с информация за доходи, които подлежат на облагане. В момента  приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина  в земеделския бранш.